ABATUT A TRETS

Mor Younes, mor la cèl·lula de Ripoll

Els Mossos donen per desarticulat el grup gihadista després de matar l'autor de la matança de la Rambla

Les autoritats marroquines han detingut un home per la seva presumpta relació amb els terroristes

zentauroepp39763822 tv camera operators film at the site where police shot and k170822080805 / Manu Fernandez

zentauroepp39763822 tv camera operators film at the site where police shot and k170822080805
zentauroepp39764749 subirats 21 08 2017 younes abouyaaqoub  el terrorista que re170822080608
Dispositiu dels Mossos a Subirats.
zentauroepp39759591 fotograf as difundidas por el ministerio del interior solici170821140806

/

4
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’home més buscat pels Mossos d’Esquadra, va ser finalment abatut ahir a trets en una zona de caves pròxima a Sant Sadurní d’Anoia, a les quatre de la tarda tocades. Dos agents de la comissaria d’aquest municipi de l’Alt Penedès el van descobrir ajupit en una vinya. Van desenfundar l’arma i li van donar l’alto des d’unes desenes de metres, al voltant de 80. El jove, de 22 anys, es va aixecar, amb la camisa oberta, i va mostrar un cinturó explosiu com els que portaven els cinc terroristes neutralitzats a trets a Cambrils. Va cridar en àrab «¡Al·là és gran!» i va començar a córrer cap als agents. Els policies van obrir foc i l’home va caure mort quan estava a 10 metres d’ells. El terrorista va rebre nombrosos trets, almenys dos al cap, com s’aprecia en una fotografia del cadàver que es va viralitzar minuts més tard i que aquest diari ha decidit no publicar.

Abouyaaqoub és l’autor material de la matança de la Rambla i és també l’assassí de Pau Pérez, un home a qui va apunyalar per robar-li el Ford Focus que estava estacionant a prop de la zona universitària i emprendre així la fugida de Barcelona. Dijous al voltant de les 18.30 hores, va aparcar a prop de l’edifici Walden de Sant Just Desvern i va desaparèixer, abandonant el cadàver del Pau a l’interior del seu cotxe. Va passar quatre dies ocult i va reaparèixer gairebé a la mateixa hora –abans de les 17.00 hores– en què va cometre el macabre atropellament de més de 100 vianants i que va segar la vida de 13 d’ells. La inquietud que s’havia apoderat dels ciutadans, conscients que el terrorista continuava en llibertat, es va anar tornant ahir en alleujament quan va arribar la notícia de la seva captura.

 La confirmació oficial no es va produir fins que els artificiers van comprovar que el suposat cinturó amb explosius que vestia era fals –com ho eren també els dels seus cinc companys de Cambrils– i els agents van poder certificar la seva identitat. Primer la van confirmar visualment i, després, amb les seves empremtes.

El gran dispositiu dels Mossos, amb dos helicòpters, antiavalots i artificiers, es va allargar fins a descartar que el terrorista mort anés acompanyat. Abouyaaqoub portava una camisa sobre una samarreta de màniga llarga, fet que va cridar l’atenció d’una veïna, i pantalons rogencs. Portava ulleres de sol, possiblement les mateixes amb les quals va travessar a pas lleuger Barcelona fins als voltants del Camp Nou després de conduir la furgoneta blanca amb la qual va envestir tots els que va poder caçar per la Rambla, i una ampolla d’aigua.

Col·laboració ciutadana

Els Mossos van distribuir ahir al migdia, després d’obtenir evidències científiques que Abouyaaqoub era l’autor material de l’atemptat de Barcelona, fotos del sospitós. «Hem demanat la col·laboració ciutadana» per trobar-lo, va subratllar el major Josep Lluís Trapero. Va funcionar.

Els primers de veure’l, però, van ser dos comandaments del mateix cos que van coincidir amb ell quan tornaven del complex central d’Egara. El segon avís sí que va ser d’una dona que va trucar al 112 per assegurar que acabava de trobar-se amb aquell individu, oferint com a garantia del seu testimoni que tenia amplis coneixements de fesomia. Els dos agents de la comissaria de Sant Sadurní que el van trobar el buscaven en aquell camp de vinyes gràcies a aquestes trucades.

Una altra roba i barba d'uns quants dies

Abouyaaqoub havia canviat de roba i anava sol. Tenia una mica de barba, una possibilitat que havia deixat caure Trapero. Estava a uns 45 quilòmetres del lloc en què havia sigut vist per última vegada. Anava a peu. Els investigadors catalans miraran d’esbrinar ara on ha estat els últims cinc dies. Aclarir-ho permetrà també saber si alguna persona el va ajudar a fugir de Sant Just Desvern. De moment, segons va reconèixer el major, no compten amb cap element per omplir aquest buit.

Els Mossos donen per desarticulada la cèl·lula gihadista de Ripoll. Sis terroristes han sigut abatuts a trets, quatre arrestats i dos –o tres, està per veure– van morir a la casa d’Alcanar en la qual estaven preparant els explosius. L’imam de Ripoll, Abdelbaki Es Satty, és un d’aquests últims.

Notícies relacionades

Els investigadors treballen ara per saber quin tipus de suport ha rebut l’esquadró de la mort des de l’exterior. Les autoritats marroquines van comunicar a la policia espanyola ahir a la tarda que ja han detingut una persona per la seva presumpta vinculació amb els atemptats comesos a Barcelona i Cambrils, informa Ángeles Vázquez.

No està descartat que en els pròxims dies aquest cas faci un salt internacional i acabin aflorant col·laboracions llunyanes que s’han brindat a l’imam de Ripoll per convertir aquests joves en gihadistes amb capacitat per portar a terme el primer atemptat islamista a Barcelona. La mort ahir d’Abouyaaqoub només ha posat un punt i a part.