Younes Abouyaaqoub, caça a l'home més buscat del país

Interior ha aprovat una resolució per allargar les jornades de tots els agents fins a la seva captura

El presumpte autor de la matança de la Rambla, de 22 anys, és l'únic gihadista que segueix fugit

Es manté el nivell 4 d’alerta però augmenta el nombre d’efectius en zones concorregudes. / ATLAS VÍDEO

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez / Barcelona

Iounes Abouyaaqoub, després dels atemptats de Barcelona i Cambrils, s’ha convertit en l’home més buscat a Espanya. Els Mossos d’Esquadra han penjat una ordre de detenció internacional encara que, de moment, no existeix cap evidència que aquest jove de Ripoll hagi aconseguit travessar la frontera amb França, on per cert sí que va estar l’Audi propietat de Mohamed Aallaa amb el qual es va cometre l’atac de Cambrils: un radar de velocitat el va captar a París una setmana abans dels atemptats, segons revela el diari Le Parisien. Els policies busquen Younes a Catalunya, i per això mantenen actiu el dispositiu Cronos que, a través d’una resolució aprovada pel director general de la policia catalana, Pere Soler, permet allargar l’horari laboral de tots els agents. Fins avui, els Mossos mai havien desplegat un dispositiu tan gran ni durant tant de temps. No són dies normals.

  

Younes Abouyaaqoub / EL PERIÓDICO

Entre les tasques de protecció i les de recerca d’Abouyaaqoub, de 22 anys, s’ha arribat a triplicar el nombre de policies que habitualment estan actius en un dia normal. Per assegurar el territori català, i després de confirmar que l’atac de Barcelona era de naturalesa terrorista, es van muntar gairebé 800 punts de control. Això va permetre desarborar la massacre que intentaven perpetrar els cinc gihadistes a Cambrils. L’agent que en va matar quatre d’ells integrava un d’aquests punts a prop del club nàutic de la localitat. La majoria dels policies han estat fent aquests dies jornades de 12 hores. La previsió és que, a partir d’avui, es consolidin aquests horaris de 12 hores i que es distribueixin en torns de dia, nit i descans, alternativament. Caçar Abouyaaqoub és la prioritat.

ESPERANT AL LABORATORI

La policia catalana segueix esperant els resultats del laboratori per poder acreditar amb evidències científiques el que sospiten fa dies: que aquest jove, l’únic integrant dels 12 de la cèl·lula gihadista de Ripoll que segueix viu i en parador desconegut, és el conductor que va assassinar 13 persones a la Rambla i també el mateix que va aconseguir burlar el dispositiu Gàbia saltant-se el control de l’avinguda Diagonal. Aquesta fugida només ha sigut possible gràcies al fet que –des­afortunadament– diversos factors es van aliar amb ell i no amb els policies que intentaven capturar-lo.

    

Quan el Ford Focus es va saltar el control policial a la Diagonal, ho va fer accelerant sense miraments i atropellant una agent a qui va trencar el fèmur. El company d’aquesta agent va disparar contra el cotxe, amb tota la complexitat que comportava obrir foc dins d’una zona urbana tan infestada de ciutadans com la Diagonal. El que va passar a continuació va ser que el conductor fugitiu, al volant del Ford Focus, va arribar fins a Sant Just Desvern i va abandonar el vehicle prop de l’edifici Walden. Els Mossos van arribar en segons al lloc on era el cotxe i van observar que hi havia un home al seu interior. Algun policia explicaria més tard que també va veure algú que corria a prop del cotxe. El context d’alerta terrorista va obligar a aproximar-se al vehicle sota supervisió dels especialistes en explosius.

    

Quan els agents van descartar que hi hagués un explosiu, van constatar que l’home estava estirat entre els dos seients davanters, reclinat sobre el posterior. El seu cos presentava ferides sagnants. La lògica indicava que es tractava d’orificis de bala causats per l’agent que va obrir foc quan el cotxe es va saltar el control.

LA REVELACIÓ DEL FORENSE

El cadàver es va enviar a l’institut de medicina legal i allà el forense va donar la veu d’alarma: el cos no presentava cap ferida de bala, havia mort apunyalat. Els policies del control de la Diagonal van certificar també que la cara del cadàver no es corresponia amb el conductor que els havia atropellat. El mort, en realitat la víctima número 15 d’aquests atemptats, era Pablo Pérez Villán, un enginyer de 35 anys.

Notícies relacionades

    

La revelació significava que el verdader fugitiu havia aconseguit fugir. I ja estava lluny de Sant Just. Quatre dies després, Abouyaaqoub segueix desapa­regut.