Un imam de Ripoll emergeix com a líder de la cèl·lula gihadista

Els Mossos creuen que Adbelbaki Es Satty és el segon mort de l'explosió d'Alcanar

El religiós hauria sigut decisiu per radicalitzar els joves terroristes

cmontanyes39738162 mezquita170819194335

cmontanyes39738162 mezquita170819194335 / Francisco Seco

1
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez / Barcelona

Els Mossos d'Esquadra per resoldre els atemptats de la Rambla i de Cambrils han registrat la casa de Adbelbaki Es Satty, un personatge que amb pocs dubtes sembla clau per entendre com s'ha format en aquesta població una cèl·lula gihadista.

Adbelbaki Es Satty és l'imam de la mesquita de Ripoll. La principal hipòtesi amb què treballa la policia catalana ara és que aquest home de 42 anys, que va arribar a la població gironina el 2015, formaria part de la cèl·lula gihadista.

El paper que hi va desenvolupar encara no està confirmat. Però, amb el pas de les hores, guanya opcions la teoria que l'ubica al capdamunt de la jerarquia d'aquest esquadró que pretenia perpetrar una massacre a Barcelona. Es tractaria d'una figura religiosa decisiva per explicar per què joves aparentment integrats de Ripoll es van radicalitzar en poc temps. 

Notícies relacionades

Fonts pròximes a la investigació han revelat a aquest diari que el més probable és que l'imam Es Satty fos a la casa d'Alcanar que va saltar pels aires i va obligar els supervivents a improvisar un pla B a tota velocitat. Seria el segon cadàver trobat entre la runa d'una vivenda que els Mossos estan removent amb molta cura per evitar una tercera explosió.

Les restes biològiques trobades en aquestes ruïnes estan sent analitzades al laboratori de la policia científica. Els investigadors esperen que els resultats confirmin que, efectivament, la identitat del segon cadàver d'Alcanar és la de l'imam -cosa per a la qual necessiten proves d'ADN que potser han pogut obtenir al seu domicili- .