ALERTA A CATALUNYA

Un mosso va evitar una massacre a Cambrils matant 4 terroristes

L'agent va obrir foc contra el cotxe dels gihadistes quan es van saltar un control

El cinquè atacant va ser abatut per agents de paisà després d'apunyalar una dona

Tiroteig final en què és abatut el cinquè terrorista de Cambrils.  / periodico

4
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez, J.G. Albalat / Barcelona Esther Celma / Cambrils

Sobre la una de la matinada d'aquest divendres un Audi de color negre s'ha saltat un control policial a l'avinguda de la Diputació -vial que uneix Cambrils i Salou- i ha atropellat una agent dels Mossos d'Esquadra, que per la seva part ha buidat el carregador de la seva arma contra el vehicle.

L'automòbil, perseguit a trets pel company de la policia ferida, ha continuat la seva marxa i ha atropellat quatre o cinc persones. Però finalment ha bolcat a la rotonda del Club Nàutic a causa dels trets del policia. Després de l'accident, el mateix agent, empunyant una arma llarga, ha abatut quatre dels cinc terroristes.

"Li hem trucat per traslladar-li tot el nostre suport", ha explicat el major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero. "Ha matat quatre persones", ha subratllat per evidenciar que es tracta d'un home sotmès a un gran estrès emocional en aquests moments. 

El cinquè fuig

El cinquè passatger ha aconseguit fugir del policia. Anava armat amb un ganivet. Amb l'arma blanca ha apunyalat una dona, que ha mort aquest matí, i ha sigut interceptat després d'aquesta agressió per agents de paisà. Tal com apareix al vídeo publicat, l'home també ha mort a trets després de desobeir els avisos dels policies que li ordenaven que s'estirés a terra. 

Els cinc terroristes portaven cinturons explosius. Segons sembla, era simulats. No obstant, la unitat TEDAX de la policia catalana ha portat a terme algunes detonacions controlades durant la nit per evitar qualsevol risc. 

Aquest divendres al matí hi ha poc trànsit i poca gent pels carrers de Cambrils i molta commoció, i repulsa. És la imatge d'aquest divendres d'agost, diametralment oposada al bullici habitual d'aquest municipi turístic que aplaudeix avui la fulminant actuació dels Mossos d'Esquadra.

El fort desplegament policial després de l'atemptat de Barcelona ha sigut "determinant" per evitar una altra tragèdia a Cambrils, opina l'alcaldessa, Camí Mendoza.

Centenars de persones van quedar confinades en locals d'oci fins que els Mossos, cap a dos quarts de tres de la matinada, els van deixar sortir escalonadament. Avui molts han anat a recuperar els seus vehicles, atrapats en pàrquings i estacionaments, amb l'ensurt encara al cos. "Ahir a la nit vam passar moltíssima por, però avui és un altre dia i hem de continuar", diu un.

La gent s'esforça per recuperar la normalitat i seguir endavant amb les seves vacances i les seves rutines diàries. És el cas de l'Anna, que es dirigeix amb pas ferm a la perruqueria. "Tinc hora i no tinc por", diu.

Cinc dels ferits, atropellats pels terroristes, continuen ingressats en hospitals de Reus i Tarragona, dos d'ells greus, i es multipliquen les mostres de repulsa al terrorisme, amb minuts de silenci a Tarragona, Reus i Valls, entre moltes altres localitats.

La capital es preparava avui per viure una de les revetlles més emblemàtiques de la seva festa major, però s'han suspès tots els actes, fins i tot els castells, després d'una junta de portaveus d'urgència.

Per un altre, el comissari en cap dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, va revelar poc abans de dijous a la mitjanit que l'atemptat terrorista de la Rambla de la capital catalana està connectat amb l'explosió dimecres a la nit a la urbanització Montecarlo d'Alcanar Platja, a Alcanar (Montsià). En aquesta deflagració una persona va morir mentre, segons sembla, manipulava bombones de butà. Els agents que han inspeccionat les ruïnes han trobat més de 20 bombones. En l'explosió va resultar ferida una segona persona que ocupava la vivenda, hospitalitzada a l'Hospital Verge de la Cinta.

Per un altre costat a la una de la matinada es va produir un nou atropellament massiu al passeig marítim de Cambrils, a Tarragona. Però, segons sembla, el vehicle va bolcar i agents dels Mossos van poder abatre a trets els cinc ocupants. Quatre d'ells van morir durant el tiroteig i un cinquè va poder ser detingut, ferit, encara que ha mort unes hores després. Els atacants també portaven cinturons explosius que, aparentment, són falsos. Entre els ciutadans atropellats no hi ha cap víctima mortal. Encara que sí que hi ha sis persones ferides, una d'elles greu i una altra en estat crític. Entre els ferits, un agent de les forces de seguretat. 

La connexió d'Alcanar 

Documents trobats entre la runa de la vivenda que s'ha volatilitzat han permès establir la connexió entre el que tramaven els inquilins de la casa d'Alcanar amb la matança de Barcelona. Al descobrir-ho, agents dels Mossos s'han desplaçat immediatament a l'hospital en què està ingressat el ferit, un home originari de Melilla. Aquest, no obstant, s'ha negat a respondre a les preguntes dels policies, que han decidit detenir-lo.

La troballa documental també ha permès establir una segona connexió, amb Driss Oukabir, un home marroquí resident a Ripoll. Tot apunta que la furgoneta amb què s'ha perpetrat l'atropellament massiu va ser llogada al seu nom.

Cap dels dos, per tant, conduïa la furgoneta. El principal sospitós anava sol i, després d'atropellar inclementment un centenar de ciutadans que passejaven per la Rambla, va parar el vehicle a l'altura del Liceu i va fugir a peu, sense mostrar cap arma.

Segona explosió a Alcanar

L'acció de la retroexcavadora, al remoure la runa, va provocar una segona explosió. Segons l'alcalde d'Alcanar, Alfons Montserrat, hi havia una cambra de gas que ha esclatat a causa d'una guspira sorgida per un cop de la pala de la màquina. Els ferits en aquesta segona explosió, que es va produir dijous a la tarda, són sis agents dels Mossos d’Esquadra que eren al lloc –un d'ells greu–, dos bombers –ferits lleus– i l'operari de la retroexcavadora.

Montserrat ha explicat, sobre la primera explosió, que la principal hipòtesi és que els dos inquilins de la vivenda estaven manipulant bombones de gas. Altres informacions obtingudes per aquest diari, no obstant, apunten que aquesta cambra de gas podria tractar-se en realitat d'un 'zulo' on es guardava una substància, diferent del gas butà, que ha provocat la deflagració.

Notícies relacionades

Segons els veïns d'Alcanar, en aquesta casa vivien dos germans d'origen magribí. En les dues explosions, en total, ha mort un home i han resultat ferides 16 persones.

Segueix en directe tota la informació sobre els atemptats.