COMMOCIÓ A RIPOLL

"¿Qui li ha escalfat el cap a Moussa?"

Veïns d'un dels terroristes abatuts i del seu germà Driss, detingut, estupefactes per la deriva dels joves

Almenys tres gihadistes morts i diversos arrestats són de la capital del Ripollès, on preveuen "temps difícils"

zentauroepp39726537 gra126   ripoll  girona   18 08 2017   guardia civil y mosso170818142720

zentauroepp39726537 gra126 ripoll girona 18 08 2017 guardia civil y mosso170818142720 / ROBIN TOWNSEND

3
Es llegeix en minuts
Víctor Vargas Llamas / Ripoll

"¿Qui li ha escalfat el cap al petit? ¿Qui ha enverinat Moussa Oukabir amb idees tan negatives? A ell, tan 'trempat' com és, sempre somrient, sempre agradable amb tothom". Aquesta és la pregunta que no deixa de retronar al cap d'algú a qui anomenarem Rocío, una veïna de Moussa que prefereix mantenir-se en l'anonimat, des que va veure la cara d'aquest jove als mitjans de comunicació. La Rocío mira de posar relació entre el jove que feia anys que tenia una "impecable convivència" a la seva mateixa escala i el terrorista abatut a Cambrils i un dels sospitosos de conduir la furgoneta de la massacre de la Rambla. "No s'ho esperava ningú. Jo estic trencada, les seves germanes i la seva mare estan destrossades. ¿Qui s'ho havia d'esperar d'un noiet de 17 anys que era un exemple d'integració?", descriu.

Tampoc la Rosa podria esperar que si Moussa cridés l'atenció fos per un assumpte tan macabre. "Fa poques setmanes, la seva germana Hafi em deia plena d'orgull que el xaval era un 10 en tot. A l'escola, on treia molt bones notes, al carrer amb els amics, a casa...", explica. Menys experiència tenen amb Driss, el seu germà, detingut, que viu en un altre pis a Ripoll "i va més al seu aire".

Rentat de cervell

La Rosa recorda com no fa tant el Moussa i la seva germana petita, d'uns 15 o 16 anys en l'actualitat, compraven gelats al restaurant on treballava Hafida, alhora tutora legal del xaval davant les dificultats amb l'idioma de la seva mare. "Ha jugat a pilota amb el meu net un munt de vegades, s'avenien tant...", diu. Per això no s'explica "un canvi tan radical". "I ha d'haver sigut en poc temps, que algú li hagi rentat el cervell, perquè sempre l'he tingut per bon noi, com tota la seva família. Si ell i els seus germans van estudiar en col·legis de monges...", diu.

Tampoc troben explicació a aquesta deriva membres significats del col·lectiu àrab. Ali Yassine, president de la Comunitat Islàmica Annour de Ripoll, diu conèixer alguns dels detinguts a la localitat i dels gihadistes abatuts a Cambrils, almenys tres ells de la capital del Ripollès, però sosté haver tingut poc contacte amb ells. "No eren gaire assidus a la mesquita. Ens saludàvem i poca cosa més. Et garanteixo que alguns d'ells ni tan sols saben de quin color és l'alfombra que tenim a l'oratori", explica. "Si haguessin vingut més a la mesquita sabrien que el que han fet, si és que ho han fet, no té res a veure amb l'islam", assegura.

Unir esforços

Yassine assenyala que ja s'ha reunit amb l'ajuntament per unir esforços i per col·laborar en tot el que puguin. "També perquè en els pròxims dies puguem recórrer a la tele, la ràdio i els mitjans locals per explicar bé a la gent del poble que res d'això té a veure amb l'autèntic islam", avança. "La nostra comunitat condemna totalment aquest tipus d'accions i ens solidaritzem amb les víctimes i amb les seves famílies", destaca. Sap que venen "dies difícils" per a tots, però mostra la seva fe que es mantingui la convivència.

Una concòrdia que, malgrat la sacsejada que està encaixant aquesta localitat del Prepirineu, sembla garantida a l'escoltar la majoria dels habitants consultats. "Hi ha grups de Whatsapp en què llegeixes barbaritats, però tots coneixem nois àrabs amb una integració indiscutible", diu el Raúl.

Cireres

Respecte i civisme com a tònica general, però sense poder espolsar-te un pòsit de neguit. Ho il·lustra algú a qui anomenarem Carles, veí del Moussa, la viva imatge de la impotència. "Encara estàvem mirant de recuperar-nos de l'ensurt d'ahir i aquest matí ben d'hora han arribat un munt de Mossos per fer detencions. ¡Però és que són els nostres veïns! Semblava gent normal", explica. "Estem en xoc, tenim molta por. Serà molt difícil tornar a confiar en un estrany si ja et passa això amb un veí que semblava exemplar", indica.

Notícies relacionades

Res serà fàcil ara, però la Pilar té clar que millor encarar-ho amb optimisme i solidaritat. "Ara cal donar suport a les víctimes, però també a la família de Driss i de Moussa. Ells estan patint com nosaltres", diu. Ella donaria el que fos per tornar als plàcids dies en què els germans li picaven al timbre per vendre-li cireres -"¿qui sap si les agafaven ells o eren del súper?, però les comprava gustosa", diu-.  La Pilar i tot Ripoll volen, necessiten, que el poble recuperi l'essència d'aquells records.

Segueix en directe tota la informació dels atemptats terroristes.