"He vist coses que ningú voldria haver vist mai"

Testimonis i veïns del barri recorden commocionats els minuts immediats a l'atemptat de Barcelona

undefined39721977 afectados170817231226

undefined39721977 afectados170817231226 / ALVARO MONGE

1
Es llegeix en minuts
María Jesús Ibáñez / Barcelona

"He vist coses que ningú voldria haver vist mai". Ho diu amb la veu trencada. És un jove guàrdia urbà que aquest dijous a la tarda estava patrullant per la Rambla amb la seva companya. "Ens ha enganxat de ple", comenta ella. Després de prestar un primer servei a la zona zero de l'atemptat han sigut destinats a custodiar un de les desenes de cordons policials que han clausurat el centre de Barcelona.

Les escenes que aquesta parella de la Guàrdia Urbana han presenciat han sigut devastadores. S'estalvien els detalls. "Sisplau, calmi's, l'hidemano per favor... No es posi violent perquè aquesta tarda ja he vist massa violència", li prega l'agent a un home que, amb la seva filla petita a la mà, s'enfronta als dos policies perquè vol arribar, sí o sí, fins a casa seva, més enllà del cordó, al carrer de la Portaferrissa. 

Notícies relacionades

"Jo he vist dos cossos tirats al carrer i un noi ferit, que devia anar en bici, mirant de posar-se dret". És el Pablo qui parla ara. Està al davant mateix del cordó de Portaferrissa, on viu. Explica que estava tranquil a casa, "mirant una sèrie, amb la finestra tancada i l'aire condicionat", quan ha començat a sentir crits desesperats. "La gent anava com boja, hi ha hagut moments de pànic col·lectiu. Veies com una persona arrencava a córrer i, darrere seu, algunes desenes de persones més sortien en estampida", prossegueix.

"La mama està bé, no et preocupis, fill. Unes noies l'han recollit i l'han entrat en un bar, tot i que creu que es pot haver trencat alguna cosa. Potser el maluc". El José Luis està visiblement nerviós, a punt de perdre els estreps quan un policia li prohibeix travessar el cordó, aquesta vegada a la Ronda de Sant Pere. "L'havia deixat a la cantonada amb la plaça d'Urquinaona, perquè havia de fer un encàrrec a El Corte Inglés, mentre jo anava a aparcar el cotxe", explica el sexagenari. Ha estat més de dues hores sense saber res d'ella. Mentre parla amb EL PERIÓDICO, ella, la María José, truca per dir que una ambulància l'està anant a recollir.