VAGA AL PRAT

Vigilants i Eulen tenen 24 hores per consensuar un àrbitre

El Govern central n'imposarà un altre si les dues parts no pacten el mediador per resoldre el conflicte laboral

1
Es llegeix en minuts
Víctor Vargas Llamas / Barcelona

El Govern central concedeix 24 hores als vigilants de seguretat d'Eulen a l'aeroport del Prat i a l'empresa per consensuar un àrbitre que mediï per a la resolució del conflicte laboral que mantenen. Així ho ha decidit el Consell de Ministres en una sessió extraordinària celebrada aquest dimecres per abordar qüestions prioritàries per a l'Executiu central, com la que viu l'aeròdrom barceloní des del 24 de juliol. Si no s'arriba al pacte en aquestes 24 hores serà el mateix Executiu el que designi l'àrbitre que emetrà el laude de compliment obligat per a les dues parts. 

La decisió arriba després que l'assemblea de treballadors d'Eulen rebutgés la setmana passada en dues ocasions la proposta de mediació de la Generalitat que contemplava un plus de 200 euros per 12 pagues, sense incloure-hi les 3 extraordinàries. En una primera votació, dijous passat, els treballadors van rebutjar la proposta plantejada per la Conselleria de Treball i tres escenaris més que va proposar el comitè de vaga. En aquella ocasió va vèncer la proposta d'augment de la retribució en 250 euros mensuals per 15 pagues, mentre que l'oferta del Govern català només va obtenir dos vots.

I diumenge passat, després de les queixes de les administracions per no haver sotmès a votació únicament la proposta de Treball, l'assemblea de treballadors va decidir mantenir la vaga indefinida que començava l'endemà,  amb 150 vots en contra, 36 a favor i un vot nul. 

Menys cues

Notícies relacionades

Per evitar que els efectes d'aquesta nova aturada augmentessin les esperes dels viatgers, el Govern va donar instruccions per reforçar la presència de la Guàrdia Civil a l'aeroport, mentre lque l'Advocacia de l'Estat començarà a tramitar aquest mateix dilluns el laude arbitral obligatori. El reforç de l'institut armat al Prat ha tingut resultats, ja que les cues que s'han originat han sigut d'un impacte molt menor que en dies anteriors, i fins i tot nul·les en alguns moments.

El ministre de Foment, Íñigo de la Serna, va criticar aquest dilluns la "postura molt immobilista" del comitè de vaga i el rebuig a una proposta "raonable". Per això va iniciar els tràmits per al laude arbitral contemplant la imposició d'un àrbitre si les parts enfrontades no fossin capaces de consensuar-ne un .