ABUSOS A L'ESGLÉSIA

Austràlia vol acabar amb el secret de confessió dels capellans pederastes

Una comissió proposa castigar els sacerdots que no denunciïn

zentauroepp314800 catedral metropolitana  foto santiago porter170814093645

zentauroepp314800 catedral metropolitana foto santiago porter170814093645 / SANTIAGO PORTER

2
Es llegeix en minuts
Efe / Sydney

La comissió australiana que investiga l'abús sexual de menors en institucions religioses i públiques del país ha recomanat aquest dilluns una reforma del sistema penal, que inclou canvis legals perquè es puguin denunciar casos revelats en confessió.

L'informe 'Justícia criminal' recomana que s'imposin sancions penals contra aquells que no denunciïn un cas d'abús sexual, incloent-hi els que reben la informació en la confessió religiosa.

Tampoc s'ha d'atorgar "cap excusa, protecció o privilegi" als sacerdots que no alertin la policia (dels delictes) per considerar que la informació sobre els abusos sexuals es va obtenir mitjançant la confessió", segons l'informe de la comissió.

"La Comissió Reial ha sentit casos en ambients religiosos en què els agressors que van fer una confessió religiosa sobre l'abús sexual de nens van continuar amb les seves ofenses i van buscar perdó", afegeix el document.

4.500 denunciants

L'Església catòlica, amb forta presència a Austràlia, ha rebut queixes de 4.500 persones per presumptes abusos a menors comesos per uns 1.880 membres d'aquesta institució, sobretot germans i sacerdots, entre el 1980 i el 2015, encara que alguns casos es remunten a la dècada del 1920.

A principis d'any, diversos arquebisbes australians van admetre que la resposta de l'Església catòlica del país davant els casos de pederàstia va ser equivocada i va vorejar la "negligència criminal".

La comissió, creada el 2012, persegueix millorar l'atenció a les víctimes i sancionar amb més severitat els agressors com aquells que "fracassen" en la protecció i en la denúncia dels casos.

Falta de proves

"Els casos d'abusos sexuals són generalment 'paraula contra paraula' i no compten amb testimonis o evidències científiques o mèdiques. Els demandants generalment triguen anys o dècades a denunciar l'abús", ha dit el director executiu de la Comissió, Philip Reed, en un comunicat.

Després de conèixer-se l'informe, el director executiu del Consell de Veritat, Justícia i Reconciliació de l'Església catòlica, Francis Sullivan, va dir que si les recomanacions es converteixen en llei, els membres del clero es veuran obligats a "obeir la llei o patir-ne les conseqüències".

Notícies relacionades

Entre les 85 recomanacions de l'informe s'inclou la del canvi en les lleis perquè els delictes de pederàstia siguin sancionats amb els estàndards vigents i no de l'època en què es va cometre el delicte, encara que limitant la pena màxima.

També recomana permetre un ús més gran de proves per part de víctimes múltiples respecte a un agressor comú, l'ampliació de la definició de seducció d'un menor per perpetrar un delicte sexual en contra seu i permetre la sanció de membres de l'entorn familiar.