onada d'heroïna

Dues noves ocupacions en un bloc amb narcopisos irriten els veïns del Raval

Els traficants entren en cases buides del barri, on ofereixen dosis de drogues i un lloc on punxar-se

Els veïns han iniciat una tanda de protestes per exigir mesures a les administracions

zentauroepp39694867 barcelona    14 08 2017       barcelona        un joven conv170814230249

zentauroepp39694867 barcelona 14 08 2017 barcelona un joven conv170814230249 / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
María Jesús Ibáñez / Guillem Sànchez / Barcelona

La sorpresa del Lluís va ser majúscula ahir al vespre quan a l’arribar al pis que ha comprat al número 18 del carrer de Sant Vicenç, al barri del Raval de Barcelona, es va trobar que no podia entrar a casa seva. Algú li havia canviat el pany de la porta i s’havia instal·lat a l’interior. «Deu haver hagut de ser en les últimes 24 hores, perquè la nit anterior, la de dissabte a diumenge, vaig estar dormint aquí», exclamava el noi entre el disgust i la impotència que sentia.

Dos pisos més avall, al segon, tres quarts del mateix: l’Anna, que té el pis per llogar, també se’l va trobar ocupat per uns desconeguts. Quan la Clàudia, la noia de la immobiliària que li tramita l’operació, va trucar a la porta ahir a la tarda, va sortir a obrir una parella que assegurava que aquella era casa seva. «Un tipus els ha donat la clau per 100 euros pel carrer», explica que li han dit. «Però és evident que això són romanços», afirma la jove.

L’alarma no ha trigat a córrer pel barri, que ja fa setmanes que està denunciant la plaga de narcopisos. Al mateix edifici del carrer de Sant Vicenç, de fet, fa dies que n’hi ha un. «I als individus que estan al pis del Lluís els coneixem perquè ja han estat en altres narcopisos... Un d’ells, n’ha ocupat tres en l’última setmana», asseguren els veïns.

«Són vivendes que s’estan utilitzant per vendre drogues i que, de passada, ofereixen als addictes un lloc on poder punxar-se tranquil·lament», denuncia el veïnat, que, fart de veure com cada dia els traficants imposen la seva llei, han començat a realitzar actes de protesta per atraure l’atenció de les administracions i que aquestes hi intervinguin d’una vegada.

«Estem fent fins a tres cassolades simultànies, a les deu de la nit en diferents punts del Raval, i repartim cartells advertint els propietaris perquè prenguin mesures si deixen el seu habitatge buit», explica la Júlia, una de les participants en les mobilitzacions.

La marxa de veïns, víctimes de l’especulació immobiliària liderada per empreses d’inversió, ha deixat desenes de cases buides al barri, que són oportunament ocupades pels camells. Els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana calculen que en els últims temps han detectat més de mig centenar d’aquests narcopisos. Això significa que, en comptes d’acudir a la narcosala o Centre d’Atenció i Seguiment (CAS) del carrer de Santa Madrona, els toxicòmans han tornat a deambular pel Raval, on obtenen dosis barates i un matalàs on passar el primer efecte.

Bancs i fons d'inversió

Notícies relacionades

«Si els propietaris dels pisos ocupats són veïns de Barcelona, de seguida s’actua...», comenta Toni Salas, un altre dels veïns de tota la vida. El problema sorgeix quan la propietat és d’un banc o d’un fons d’inversió, que «ni es molesten a presentar denúncia, o a tapiar les cases buides». Els problemes de convivència que originen aquests narcopisos els són aliens.

Per això, ahir, mentre els agents de la Guàrdia Urbana traslladats al carrer de Sant Vicenç prenien nota per aixecar atestat sobre les ocupacions dels dos nous pisos, «per usurpació de domicili», un terrabastall d’olles, de llaunes, de tapadores i d’altres estris metàl·lics començava a ressonar per mig Raval. A peu de carrer i també des de moltes finestres. A crits i per escrit, a les pancartes: «Traficants, foteu el camp».