PALLISSA MORTAL

Els homes que van matar un noi a Lloret són txetxens amb formació paramilitar

La brutalitat amb què van actuar va paralitzar la discoteca i va obligar a activar els antiavalots dels Mossos

L'ajuntament ha tancat el local i ara s'investiga si hi va haver negligència per part del personal de seguretat

Vídeo del moment de l’agressió mortal al jove Niccolò Ciatti a Lloret. / periodico

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez / Barcelona

La música de la discoteca de Lloret de Mar Sant Trop ja s'havia aturat i els llums s'havien encès. A la pista de ball d'aquest local, els assistents s'havien apinyat contra la paret per obrir  un gran cercle que deixava al centre tres joves de 2024 i 26 anys envoltant Nicolò Ciatti, que ja a terra, i en una actitud de rendició, va rebre la puntada al cap que li ha provocat la mort. La violència que van desplegar els tres homes va ser tan brutal que va paralitzar tota la discoteca. 

Tant els investigadors dels Mossos d’Esquadra com l'Ajuntament de Lloret revisen ara a consciència com es va desenvolupar l'agressió. El consistori ho fa des d'un punt de vista administratiu, per dilucidar si els treballadors de la discoteca van tenir temps de reaccionar i, en conseqüència, va existir negligència per la seva part. L'alcalde Jaume Dulsat, d'entrada, ja ha avançat que observen deficiències i que tancaran preventivament el local.

Dispositiu per detenir-los 

Segons sembla, l'embolic inicial es va deure a una discussió causada per una simple empenta que va passar entre Ciatti i els agressors a la pista de ball. Després de la pallissa, els tres homes van fugir del local. Els Mossos van activar de seguida agents de la Brigada Mòbil per detenir-los, conscients de la violència amb què acabaven d'actuar. Els van interceptar uns agents de paisà, al passeig marítim. L'ajuda d'antiavalots va arribar de seguida i va funcionar per dissuadir-los d'oposar qualsevol resistència. Els tres detinguts tenen nacionalitat russa però resideixen a França perquè van sol·licitar asil polític. En realitat són de Txetxènia, república de la Federació Russa. Ara els investigadors catalans miraran de saber més sobre el seu passat, però no existeix cap dubte que compten amb formació paramilitar.

Asil de txetxens a França 

Giovanni Giacalone, expert en terrorisme de la universitat Sacro Cuore de Milà (Itàlia), s'ha interessat per aquest cas quan ha transcendit la procedència dels agressors. En conversa telefònica amb EL PERIÓDICO assenyala que molts dels txetxens que sol·liciten asil polític a Europa són persones que fugen del govern d'aquesta regió perquè formaven part de les milícies de l'anomenat Emirat Caucàsic que ha sigut combatut durament pel govern txetxè. Fonts policials afirmen que la brutalitat de les accions que van portar a terme quan Niccolò Ciatti ja estava a terra sense oposar resistència, són compatibles amb una instrucció militar. 

"No són humans, són bèsties"

El pare de Niccolò Ciatti, en declaracions a la televisió italiana TG1 Rai, ha assegurat al veure les imatges de l'agressió que els agressors "no són humans" sinó "bèsties". "Han matat el meu fill com si fos un sac de patates, ni tan sols un gos mereix una mort així", ha denunciat. La família de Ciatti, un jove que treballava de fruiter en un mercat de Florència, ha tornat aquest dilluns a Itàlia.  

El pare ha lamentat així mateix que cap dels joves que eren aquella nit a la discoteca i que, segons mostren les imatges, estaven contemplant l'agressió, fes res per detenir la pallissa.

La irrupció de la violència

El bloqueig de tots els presents aquella matinada al Sant Trop davant aquest esclat de violència, no obstant, és més comú del que podria semblar. El catedràtic de Psicologia Antonio Andrés Pueyo crida l'atenció sobre dos aspectes que expliquen la paràlisi general.

El primer és "la dissolució de la responsabilitat". Això passa quan cada persona delega en la del costat el deure d'actuar. Aquesta cadena d'immobilisme es crea confiant que algú acabarà movent fitxa. El segon aspecte que subratlla aquest expert en violència de la Universitat de Barcelona (UB) és que el judici "retroactiu" de la baralla pot resultar injust per als assistents ja que si haguessin sabut llavors que el jove acabaria morint, "segur" que diversos d'ells haurien actuat per impedir-ho.

A disposició judicial

Notícies relacionades

Els tres joves arrestats per l'homicidi passaran aquest dilluns a disposició del jutjat de Blanes. Durant aquesta vista es resoldrà si ingressen o no preventivament a la presó. Els Mossos els consideren autors d'un delicte d'homicidi. L'Ajuntament de Lloret es personarà com a acusació popular contra ells. 

Ciatti havia viatjat fins aquesta ciutat de la Costa Brava, vinculada freqüentment amb el turisme de borratxera més conflictiu, en companyia d'uns amics. Tenia previst tornar diumenge.