DIA MUNDIAL DELS ESQUERRANS

La ciència desmenteix que els esquerrans siguin més intel·ligents i creatius

Entre un 10% i un 15% de la població mundial és esquerrana i encara no se sap la causa de la diferència

zentauroepp29062891 us president barack obama signs an executive order in the ov170813110203

zentauroepp29062891 us president barack obama signs an executive order in the ov170813110203 / BRENDAN SMIALOWSKI

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

La Societat Espanyola de Neurologia s'ha atrevit a aigualir-los la festa als esquerrans en la seva festa major, 13 d'agost, Dia Mundial dels Esquerrans. En aquesta festa, que se celebra des de 1976, el que és habitual és destacar els grans personatges esquerrans de la història. Leonardo da Vinci, Miquel Àngel, Henry Ford, Charles Chaplin, Bill Gates, Barack Obama... S'acostuma a passar de puntetes davant la sospita que, per la manera en què degollava les seves víctimes, potser Jack l'Esbudellador també ho era. I Ussama Bin Laden. El més habitual és subratllar cada 13 d'agost una creença sense gaire base científica, que els esquerrans són més creatius que els dretans i que potser tenen un quocient intel·lectual superior. "No és així". Desengany. Pablo Irimia, vocal de la Societat Espanyola de Neurologia, en una entrevista a Efe, sosté que des del punt de vista neurològic, ser esquerrà "no implica una capacitat o intel·ligència més gran"

Entre un 10% i 15% de la població mundial és esquerrana. La resta, dretana. La desproporció ha convidat no pocs estudis sobre la qüestió a la recerca de les causes i de les possibles diferències. "S'ha intentat veure si hi ha diferències i realment no se n'han vist", afegeix Irimia.

Hemisferis cerebrals

Notícies relacionades

Els estudis neurològics són capaços de distingir quin hemisferi cerebral domina sobre l'altre. En el cas dels dretans, és l'esquerre. En el cas dels esquerrans, no és tan clar. És l'hemisferi dret el que controla la creativitat humana, i per això s'afirma sovint que els esquerrans són més destres... (perdó, més extraordinaris) en el món de les arts. Irimia, no obstant, sosté que és precipitat treure conclusions generals a partir només d'uns exemples ocasionals.

L'origen d'aquesta diferència continua sent un misteri. Ja se sap, per exemple, que en la fase de fetus, els humans manifesten una preferència. Dins del ventre, el normal és que el fetus mogui més el braç dret que l'esquerre. És una pista. No obstant, segons Irimia, no és fins als quatre o cinc anys que una persona defineix totalment amb quina mà es mourà millor en la vida. És una decisió inconscient realment molt important. Encara que els esquerrans han sortit progressivament de l'armari i a les escoles no se'ls contraria, el món està concebut per ser utilitzat amb la mà dreta.