ALERTA ALIMENTÀRIA

¿Són perillosos per als humans els ous tòxics?

Una persona hauria de menjar milers d'ous en poc temps per córrer perill

Com interpretar el codi de números i lletres que tenen els ous. / EL PERIÓDICO

1
Es llegeix en minuts
Efe / Madrid

¿ÉS NOCIU PER A LA SALUT?

El fipronil representa un risc d’intoxicació «molt improbable» per als humans, ja que, en els nivells màxims detectats a Bèlgica i Holanda, haurien de consumir milers d’ous contaminats al llarg de la seva vida per patir efectes adversos. En declaracions a Efe, l’expert i toxicòleg de la Universitat de Lovaina Alfred Bernard va insistir que els consumidors han d’estar tranquils i que les mesures de precaució preses fins al moment responen més a un frau legal que a un «perill» real d’intoxicació. «No hi ha risc per a la població en aquest moment. Està limitat i potencialment és molt improbable», va assegurar l’expert.

¿QUINA ÉS LA DOSI TÒXICA?

Segons les xifres facilitades per l’expert, una persona hauria de consumir almenys 10.000 ous contaminats, durant un curt període de temps, per posar en risc la seva salut, tot i que proposa als consumidors «alternar les marques d’ous» que consumeixen per minimitzar l’exposició. Des d’Holanda, el científic expert en nutrició Martijn Katan coincideix a dir que una persona ha de menjar «diversos milers d’ous perquè sigui perjudicial». «Fins i tot si menges quatre ous contaminats per dia en un mes, no és perjudicial. Només t’has de preocupar pel colesterol», va dir.

Notícies relacionades

¿ÉS LEGAL EN ALIMENTACIÓ?

Més enllà de la seguretat alimentària, l’assumpte del fipronil suposa en frau, ja que el seu ús no és legal per a ús alimentari a la Unió Europea i el fet que n’apareguin traces en els aliments, encara que estiguin per sota del llindar apte per al consum, implica una infracció. No obstant, la seva comercialització sí que està autoritzada des del 1993, quan la farmacèutica francesa Rhône-Poulenc la va introduir en el mercat; des d’aleshores, es fa servir per al tractament de l’àcar vermell en llavors o animals domèstics, tot i que està limitat per la seva contribució al declivi de les abelles.