EL 21 D'AGOST

Agitació als EUA davant l'eclipsi solar més gran del segle

L'ocultació total del Sol per part de la Lluna el 21 d'agost serà visible de costa a costa per primera vegada des de 1918

fcasals24098689 eclipse170804142345

fcasals24098689 eclipse170804142345 / STAN HONDA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

El primer eclipsi solar total que recorrerà els Estats Units de costa a costa des de 1918 serà el 21 d'agost, i ha suscitat gran interès i expectació científica i ciutadana. A tot el país ja s'estan organitzant multitud de festes d'observació i les autoritats ja estan començant a témer efectes indesitjats, com grans embussos de trànsit a mesura que s'enfosqueixi el cel d'Oregon a Carolina del Sud.

Durant l'eclipsi, la Lluna passarà entre el Sol i la Terra: bloquejarà la cara del Sol i en deixarà només l'atmosfera exterior, o corona, visible al cel. Si la meteorologia ho permet, la gent podrà veure com l'ombra de la Lluna, de 113 quilòmetres, creua 14 estats des de les 17.15 hores GMT al voltant de Lincoln Beach (Oregon) fins a les 18.49 hores GMT a McClellanville (Carolina del Sud).

Amb 200 milions de nord-americans dins de la ruta, els parcs nacionals i les autoritats de carreteres es preparen per a una onada de desplaçaments per buscar els millors punts d'observació, informa Reuters. 

Buscant la millor vista

"Estigueu preparats", ha alertat Martin Knopp, de l'Administració Federal de Carreteres, en una conferència de premsa, i ha demanat als conductors que no dificultin el trànsit. "No és el moment d'aturar-se i quedar-se al costat de la carretera". Grups de viatges i molts científics es dirigiran cap al desert del nord-oest d'Oregon buscant condicions climàtiques favorables per a la seva observació, segons el lloc web eclipsophile.com.

Els eclipsis solars totals es donen en algun lloc a la Terra cada any, però la majoria apareixen sobre els oceans o en terra remota. L'últim eclipsi total sobre part dels Estats Units continentals va ser el 1979.

Tota l'Amèrica del Nord experimentarà un eclipsi parcial, encara que la diferència entre un eclipsi total i un de parcial és "literalment la diferència entre la nit i el dia", ha explicat l'astrònom Rick Fienberg, de l'American Astronomical Society. Durant un eclipsi total, ha detallat Fienberg, la temperatura cau i l'horitzó està envoltat pels colors de la posta de sol.

"El cel es converteix en un crepuscle profund i brillen estrelles i planetes brillants", ha subratllat. "Els animals i les aus es comporten estranyament, com si fos el final del dia".

Retransmissió en directe

La NASA ha informat que planeja fer volar globus i avions d'investigació de gran altura per a la física solar i altres experiments. A prop d'una dotzena de satèl·lits nord-americans de ciència observaran el Sol i la Terra. L'agència espacial nord-americana també transmetrà l'eclipsi en directe des d'ubicacions al llarg del camí.

Notícies relacionades

Els experts adverteixen que l'únic moment segur per mirar el Sol sense els vidres especials de l'eclipsi serà durant la totalitat: quan la superfície del Sol és bloquejada completament per la Lluna.

Inicio entidades