La vaca Margarita, a punt de salvar-se

L'animal se salvarà del sacrifici si la prova de brucel·losi dona negatiu

La Generalitat va obrir un expedient per matar-la per no tenir identificació

zentauroepp38604058 vaca margarita170525160345

zentauroepp38604058 vaca margarita170525160345 / JOAN REVILLAS

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martija / Barcelona

La Margarita, la vaca de lídia que va revolucionar les xarxes socials per evitar el seu sacrificisacrifici, està gairebé salvada. Només falta conèixer el resultat d'una de les proves perquè se suspengui la mesura. La Llar Animal Sanctuary, l'associació animalista que acull l'animal, espera amb optimisme el desenllaç de la història.

L'entitat va publicar el 31 de juliol un vídeo en què semblava que la vaca Margarita ja estava lliure, però fonts del santuari han aclarit que ara es troba en una quarantena estesa. És a dir, l'han traslladat a un parc més espaiós i la deixen sortir-ne, però sempre allunyada dels altres animals.

Fins que el veterinari no confirmi el negatiu en brucel·losi, la Margarita seguirà en quarantena. Elena Tova, propietària de La Llar Animal Sanctuary, està convençuda que aviat podrà sortir de la reclusió, ja que no creu que doni positiu en la malaltia. “La brucel·losi s'encomana a través del contacte amb altres vaques o animals salvatges, però la dolça Margarita estava apartada a la finca”, afirma Tova.

Nou protocol

Les certificacions del seu estat de salut segueixen les directrius del nou protocol presentat per la Generalitat en la taula sectorial del boví de carn. La llei especifica que, per evitar el sacrifici d'una vaca no registrada, el propietari haurà de certificar la traçabilitat i la identificació de l'animal.

Si aquestes condicions no es poden complir, encara hi ha la possibilitat de suspendre el sacrifici. Per a això, el propietari ha de comprometre's a mantenir l'animal viu fora de l'àmbit de la producció ramadera i de la cadena alimentària.

També haurà de complir amb unes condicions estrictes que garanteixin la sanitat i traçabilitat de l'animal, amb la qual cosa quedaria immobilitzat i no apte per al consum, ni per a activitats comercials ni lucratives.

Fonts de La Llar Animal Sanctuary asseguren que seguiran totes les regles perquè la Margarita segueixi viva. Encara que consideren que algunes els semblen injustes. Per exemple, critiquen que se la segueixi considerant un animal de producció quan mai hi va haver una transacció econòmica per ella, i no un de companyia, com la consideren els animalistes.

Malgrat això, Tova agraeix l'esforç del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el conjunt del Govern. “Sé que no és fàcil canviar la llei, i agraïm molt a Puigdemont que creés un nou protocol. I que ens respongués amb una carta”.

Una història viral

Notícies relacionades

Fins fa uns mesos, la Margarita vivia a Tortosa (Baix Ebre) com a animal de companyia. Un ramader l'hi va regalar a un amic perquè la mare de la vaca no guanyava pes a l'haver d'alletar-la. Cap dels dos la va registrar, tal com marca la normativa europea, en una mesura prevista per combatre la malaltia de les vaques boges. La Generalitat, seguint la normativa de la Unió Europea (UE), va obrir un expedient per sacrificar-la.

Els animalistes, per evitar la mort de la Margarita, la van traslladar a un refugi d'animals de la comarca del Priorat. El cas de la vaca de lídia es va viralitzar, un centenar de persones van anar a la manifestació de la plaça de Sant Jaume. A més, en la campanya de Change.org es van recollir més de 180.000 firmes campanya de Change.orga favor de no sacrificar-la. 

Temes:

Tortosa