A Atlanta

Mor Chantek, el 'simi que va anar a la universitat'

L'orangutan, de 39 anys, podia parlar en la llengua de signes, netejar la seva habitació i marcar la ruta a un restaurant

Va estar nou anys vivint amb l'antropòloga Lyn Miles a la Universitat de Tennessee

zentauroepp39598419 zoo atlanta photo shows chantek the orangutan after the pass170808090418

zentauroepp39598419 zoo atlanta photo shows chantek the orangutan after the pass170808090418 / HANDOUT

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

L'orangutan Chantek, un dels primers simis a aprendre el llenguatge de signes, que podia netejar la seva habitació memoritzar el camí a un restaurant de menjar ràpid, ha mort aquest dilluns als 39 anys al zoo d'Atlanta, informa Reuters.

Chantek va aprendre aquestes habilitats gràcies a una entrenadora que el va criar com al seu propi fill. El simi estava sent tractat per malalties del cor, segons un comunicat del Zoo d'Atlanta, el lloc on va passar els seus últims anys de vida. L'autòpsia, encara pendent de completar-se, determinarà les causes de la mort.

"Trobarem molt a faltar Chantek. Tenia una personalitat única i atractiva i formes especials de relacionar-se i comunicar-se amb els que millor el coneixien", diu Hayley Murphy, el vicepresident de les divisions d'animals del zoològic.

Chantek, un dels orangutans mascle més vells en captivitat als Estats Units, va néixer al Centre Regional d'Investigació de Primats de Yerkes, a Atlanta. Després va estar nou anys vivint amb l'antropòloga Lyn Miles a la Universitat de Tennessee.

Com un humà

El documental del 2014 'El simi que va anar a la universitat' mostra que Chantek hi va aprendre diverses habilitats. Sabia netejar la seva habitació, fer i usar eines i podia guiar el conductor d'un cotxe des de la universitat on vivia fins al restaurant de menjar ràpid Dairy Queen, el seu favorit.

Més tard, el 1997, va ser traslladat al Zoo d'Atlanta, i allà es comunicava amb els guàrdies usant el llenguatge de signes. Es diu que Chantek era un animal tímid i que li costava relacionar-se amb persones que no coneixia. Era un dels pocs primats que podien usar el llenguatge de signes americà, juntament amb el goril·la Koko i la ximpanzé Washoe. 

En perill d'extinció

Notícies relacionades

Ja el 2016, el Zoològic d'Atlanta va començar a tractar el simi pels seus símptomes de malaltia cardíaca, una de les principals causes de mort entre aquests grans animals. Chantek va ser sotmès a una dieta baixa en sodi, i va ser el primer orangutan despert a qui li va ser practicat un ecocardiograma per examinar-li el ritme del cor.

Les dues espècies d'orangutans de Borneo i Sumatra estan en perill crític d'extinció. Totes dues s'enfronten a una forta disminució en el nombre d'exemplars a causa de la pèrdua del seu hàbitat, per la tala de fusta, la caça i els incendis provocats per usurpar els territoris on viuen en llibertat.

Temes:

Animals