FENOMEN AL CAPVESPRE

El segon eclipsi lunar de l'any es podrà veure a Espanya aquest dilluns a partir de les 21.10 hores

S'apreciarà de forma parcial i la Lluna es tenyirà d'un "marró rogenc", explica un expert

El segon eclipsi lunar de l'any es podrà veure a Espanya aquest dilluns a partir de les 21.10 hores

STR (REUTERS)

1
Es llegeix en minuts
Europa Press / Madrid

El segon eclipsi lunar d'aquest any, que es produirà aquest dilluns, 7 d'agost, es podrà veure a Espanya a partir de les 21.10 hores, just quan surti la Lluna i es pongui el Sol. La Lluna es veurà tenyida d'un "marró rogenc" durant aproximadament dues hores, segons ha explicat a Europa Press l'astrònom René Damian Duffard.

Aquest "marró rogenc" crearà un "bonic efecte" en el satèl·lit, afegeix, que anirà desapareixent a poc a poc fins al voltant del període de temps entre les 23.10 i les 23.30 hores. "A mesura que vagi pujant la Lluna, veurem com desapareix aquest color", apunta Duffard. Dues hores després d'haver sortit es podrà visualitzar en el seu estat "normal".

El fenomen, assenyala l'expert, es produeix quan s'alineen el Sol, la Terra i la Lluna; aquesta travessa llavors l'ombra que projecta la Terra, que està entre els dos astres. Només es pot produir en Lluna plena, i serà parcial des de la meitat est de la Península i penumbràtic des de la meitat oest.

Així, en el cas d'Espanya, l'eclipsi es veurà de manera parcial, cosa que explica que la Lluna es tenyeixi d'un "marró rogenc", mentre que en altres punts, com per exemple l'Àfrica, la Lluna sortirà tenyida d'un "vermell molt intens".

Exactament, l'eclipsi serà visible a Austràlia, l'Àsia, l'Àfrica i Europa, i des d'Espanya se'n podran veure les últimes fases, amb magnituds de 0,5 a les illes Canàries, 0,3 al sud-est de la Península i 0,2 a l'interior i el nord peninsular. En canvi, a les illes Balears i l'extrem oriental de la Península no serà visible.

Un lloc alt des d'on veure l'horitzó

Notícies relacionades

Per poder veure'l, Duffard recomana anar "a un lloc alt on es pugui veure l'horitzó", que no té per què ser un "lloc fosc". L'astrònom adverteix que hi haurà persones que es pensaran que el color rogenc de l'astre es deurà al fet que sortirà per l'horitzó, quan en realitat serà per l'eclipsi.

El primer eclipsi lunar de l'any va tenir lloc la nit del 10 a l'11 de febrer, i va ser de tipus penumbràtic. El 21 d'agost es produirà el segon eclipsi solar de l'any, que a Espanya es podrà observar al vespre i que es veurà en la seva totalitat al centre dels Estats Units en una línia que travessarà el país d'oest a est.