La Generalitat activa les alertes per calor i risc d'incendis

Vint-i-cinc comarques catalanes estan avisades per l'alt risc de focs forestals

La previsió indica que la situació s'anirà complicant de cara al cap de setmana

fcasals39380923 calor170802195640

fcasals39380923 calor170802195640 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts

La direcció general de Protecció Civil ha activat la prealerta del pla especial d'emergències per incendis forestals de Catalunya, l'Infocat, davant la previsió d'elevat risc d'incendi forestal en 25 comarques catalanes aquest dijous. També hi ha vigent un avís de calor intensa sobretot a les comarques de Lleida, la Catalunya central i el prelitoral de Barcelona.

La decisió s'adopta davant l'anunci que la situació es complicarà encara més de cara al final de setmana per la combinació dels fenòmens de temperatures elevades i sequera acumulada. 

Les àrees més afectades pel risc d'incendi són, segons Protecció Civil, les següents:

A Barcelona: Alt Penedès, Baix Llobregat, Maresme, Vallès Occidental i Vallès Oriental.

A la Catalunya Central: Anoia, Bages, Berguedà, Osona, Moianès i Solsonès.

A Girona: Gironès, Pla de l'Estany i Selva.

A Lleida: Garrigues, Segrià, Segarra, Noguera i Urgell.

A Tarragona: Alt Camp, Baix Penedès i Priorat.

A les Terres de l'Ebre: Baix Ebre, Ribera d'Ebre i Terra Alta.

Recomanacions als ciutadans

La Generalitat ha demanat a les persones que són en aquestes zones que vagin amb molt de compte, que evitin qualsevol situació de risc i que alertin ràpidament el telèfon d'emergències 112 si veuen una columna de fum. També recorda que s'han d'extremar les precaucions en les activitats al voltant de zones forestals i evitar accions que puguin generar un incendi forestal, com llençar burilles des d'un vehicle encara que semblin apagades, deixar residus o qualsevol resta en un entorn boscós o a prop.

Davant l'avís de calor, Protecció Civil recomana a la gent que s'informi de com fer front a les altes temperatures, evitar les activitats físiques intenses en les hores de més calor i beure molta aigua, encara que no es tingui set. S'ha de fer una atenció especial a les persones més vulnerables a la calor (avis, nadons, malalts crònics) i es recomana especialment visitar una vegada al dia, en la mesura que sigui possible, els familiars o veïns grans que viuen sols per assegurar-se que s'hidraten i segueixen els consells davant les temperatures elevades.

Alerta a tot Espanya

Notícies relacionades

Un total de 32 províncies estaran aquest dijous, 3 d'agost, en risc (taronja i groc) per temperatures altes, que aniran en ascens a la meitat sud-est de la Península, i alhora els registres tèrmics mínims també aniran en augment, especialment al nord-oest peninsular, segons la predicció de l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet).

Les províncies de Còrdova, Jaén, Saragossa, Lleida, Tarragona, Mallorca i Menorca estaran en risc taronja per la calor, mentre que l'alerta serà groga a Granada, Huelva, Màlaga, Sevilla, Osca, Terol, Àvila, Salamanca, Sòria, Barcelona, Girona, Madrid, Navarra, Alacant, València, la Rioja i Múrcia, així com les comunitats de Castella-la Manxa, Extremadura i les illes Balears.