LA PLANTA MÉS ANTIGA D'ESPANYA

El Govern decideix avui el futur de la central de Garoña

El CSN havia posat al febrer condicions per a la reobertura de la planta

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Madrid

El ministre d'Energia, Turisme i Agenda Digital, Álvaro Nadal, explicarà aquest dimarts la decisió que ha pres el Govern sobre l'explotació de la central nuclear de Garoña (Valle de Tobalina, Burgos), en situació de parada segura des del desembre del 2012.

La decisió es produeix una vegada que el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) va avalar el mes de febrer passat la reobertura després de donar el vistiplau als criteris tècnics i va establir les mesures de seguretat necessàries perquè la planta es pogués tornar a connectar a la xarxa.

La nuclear de Santa María de Garoña, la més antiga del parc atòmic espanyol, és propietat de Nuclenor, participada per Endesa i Iberdrola.

Iberdrola ha manifestat, per boca del seu president, Ignacio Sanchez Galán, la seva voluntat de no reobrir la central, mentre que Endesa ha assenyalat que espera la decisió de l'Executiu.

Possibilitats

En vista dels informes tècnics i després d'un període de consultes, les possibilitats que s'obren inclouen des d'un rebuig al fet que la planta torni a entrar en funcionament fins a l'atorgament del permís condicionat a la posada en marxa de nous requeriments tècnics i inversions.

D'aquesta manera, la decisió tornaria a l'empresa propietària, que hauria d'analitzar la rendibilitat de l'operació.

No és la primera vegada que es produeix aquesta situació, ja que hi ha antecedents a Espanya amb la nuclear de Vandellòs I, en què, després de l'incendi d'un dels generadors, es van imposar forts requisits de seguretat amb ingents inversions que van fer desistir els seus propietaris.

Notícies relacionades

La nuclear de Garoña és del tipus d'aigua en ebullició (BWR) i té una potència instal·lada de 460 megawatts.

La reobertura de la nuclear de Santa María de Garoña compta amb un fort rebuig per part del moviment conservacionista, que considera que no té sentit reobrir una instal·lació amortitzada i que veuen poc segura.