LEGISLACIÓ ANIMALISTA

Les Balears prohibeixen matar i maltractar els toros a les corrides

El Parlament balear aprova la llei que obliga a usar només la capa i la muleta

El toreig de cada animal haurà de durar un màxim de 10 minuts

zentauroepp31386921 13 08 2010   22 28 h  mallorca toros     els grups antitauri170724142823

zentauroepp31386921 13 08 2010 22 28 h mallorca toros els grups antitauri170724142823

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Palma

El Parlament balear ha aprovat aquest dilluns amb els vots dels partits d'esquerra i l'oposició del PP i Cs la coneguda com llei de toros "a l'estil balear", que prohibeix expressament maltractar i matar els toros, per la qual cosa els toreros només podran usar la capa i la muleta, ni banderilles, ni estocs, ni puntes.

La llei de corrides de toros i orotecció dels animals de les Illes Balears estableix que en cada corrida només es puguin torejar tres animals durant un temps màxim de 10 minuts cada un, transcorregut el qual els animals tornaran als corrals i després a les seves ramaderies d'origen.

"Els únics estris" que podrà utilitzar el torero en la seva feina i els seus auxiliars són la capa i la muleta, però "cap instrument punxant que pugui provocar ferides o la mort del toro", al qual tampoc es podran llançar objectes.

Reconeixement de l'animal

Finalitzat l'espectacle, el personal veterinari realitzarà un reconeixement dels toros per "comprovar el seu estat sanitari i el benestar de l'animal" i es reflectiran en l'acta les incidències, com possibles lesions, perquè s'adoptin les mesures corresponents.

La proposició de llei, presentada i defensada pels partits que recolzen la gestió del Govern balear, PSIB-PSOE, MÉS i Podem, també estableix que es faci un control antidopatge als animals i als toreros.

En les places de toros no es podrà vendre ni consumir alcohol i queda prohibida l'assistència a aquest espectacle als menors de 18 anys.

A més, en les festes tradicionals amb toros fora de les places no es podran utilitzar cordes, ni pals ni qualsevol estri que danyi l'animal. En cap cas se'l podrà matar.

Sancions econòmiques

El text legislatiu recull infraccions lleus, amb multes de 300 a 1.000 euros, les greus pujaran fins als 10.000 euros i les molt greus fins als 100.000 euros.

El Ministeri de Cultura ha remès aquest mateix mes a l'executiu balear que qüestiona 9 dels 14 articles d'aquesta llei per vulnerar aspectes de la Constitució i recorda una recent sentència del Tribunal Constitucional que va advertir que les regulacions autonòmiques sobre aquesta matèria "menystenen" les competències estatals.

La portaveu de Podem, Laura Camargo, ha destacat que la nova llei és "pionera" a Espanya i servirà per "acabar amb el patiment" dels toros a les Balears. "El Parlament balear es converteix en una punta de llança institucional per acabar amb el patiment i tortura dels animals", ha afegit.

Per part del PSOE, el diputat Andreu Alcover ha destacat que aquesta llei era una "promesa" electoral als ciutadans dels partits progressistes de les Balears.

La diputada de MÉS Margalida Capellà ha mostrat la seva satisfacció perquè, al seu parer, aquesta llei farà "avançar tot Espanya" quant al benestar animal, alhora que ha agraït les aportacions de nombroses entitats animalistes.

Recurs

Notícies relacionades

Des de Ciutadans, el seu portaveu, Xavier Pericay, ha subratllat que la llei neix "morta" perquè serà recorreguda davant el Constitucional, que la rebutjarà. L'únic objectiu del Govern balear, ha assegurat, és "eliminar els toros de Juan Belmonte" i el dret dels ciutadans a "disfrutar" d'aquesta espectacle.

El diputat del PP Miquel Jerez ha criticat els partits d'esquerra de "renegar de la seva cultura", si bé ha sostingut que Espanya és un "país de llibertat". El text és un "despropòsit i una castanya legislativa" que serà "tombada" pel Tribunal Constitucional per regular una matèria reservada a l'Estat.