Els temporals i el fort vent castiguen el litoral català

Els Bombers han rebut un centenar d'avisos per les fortes pluges, principalment al Baix Camp

fcasals39423706 lluvia170723201358

fcasals39423706 lluvia170723201358

2
Es llegeix en minuts

Un temporal acompanyat de fortes ratxes de vent va escombrar ahir a la tarda el litoral i el prelitoral de Catalunya de sud a nord, provocant algunes afectacions a les comarques de Tarragona i de Barcelona. El servei de Protecció Civil de la Generalitat va activar l’Alerta del Pla Especial d’Emergències per inundacions a Catalunya (Inuncat).

El telèfon d’emergències 112 va rebre unes 300 trucades relacionades amb el temporal i amb incidències derivades de les pluges. D’aquestes trucades, van passar cent avisos als Bombers de la Generalitat, la major part procedents de les comarques de Tarragona.

La majoria de les sortides dels equips d’emergència van ser per arbres caiguts a la via pública, elements estructurals a punt de caure a causa del vent i alguna petita inundació de baixos.

INCENDI / Al polígon industrial de Valls, un llamp va provocar un incendi, que es va aconseguir apagar, a la torre criogènica de la planta Valls Química, dedicada al reciclatge de dissolvents orgànics. Protecció Civil va informar que no hi va haver vessament de producte ni hi va haver risc per a la població.

A Barcelona, el fort temporal amb pluja torrencial i gran aparell elèctric que va caure a la tarda durant uns 20 minuts va provocar la suspensió temporal de la segona jornada del Campionat d’Espanya d’Atletisme que se celebrava a l’estadi Joan Serrahima.

La intensitat de la tempesta i la gran quantitat de llamps que van caure al voltant de l’estadi van fer que una de les torres d’il·luminació s’apagués i que afectés una posició elevada d’una càmera de TVE.

GAIREBÉ 26 LITRES EN MITJA HORA / A Siurana (Priorat) es van registrar 25,7 litres per metre quadrat en 30 minuts, mentre que a Falset, en el mateix període de temps, en van caure 23,5; a Vinyols i els Arcs (Baix Camp), 22,4, i a Horta de Sant Joan (Terra Alta), 21,3 litres per metre quadrat.

Segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), les pròximes hores s’amplia la probabilitat de tempestes localment fortes a la meitat oriental i al Pirineu. Les temperatures mínimes i les màximes aniran en descens al nord de la comunitat, mentre que s’espera que augmentin lleugerament al litoral sud i que no hi hagi canvis a la resta el territori.

Les tempestes també van provocar que uns 16.000 abonats es quedessin sense subministrament elèctric. Endesa va informar que la xifra d’afectats sense llum va anar variant al llarg de la tarda d’ahir en funció de la intensitat de la tempesta i dels punts per on passava.

CASTELLDEFELS I VILADECANS / Alguns dels municipis més afectats van ser Castelldefels (Baix Llobregat), que cap a les vuit del vespre tenia 5.600 clients sense llum; Viladecans, on n’hi havia 1.600; Mont-roig del Camp (Baix Camp), amb uns 3.400 afectats; Sabadell (2.400 abonats), i Vacarisses, amb un miler.

Notícies relacionades

En la majoria de casos els talls de llum es van produir pels sistemes de seguretat de les línies, que al detectar les condicions atmosfèriques adverses es deconnecten. Una vegada passa la tempesta, no obstant, el sistema elèctric fa reconnexions automàtiques.

Protecció Civil va recomanar ahir extremar les precaucions en la conducció. No aparcar vehicles en torrents o punts subterranis inundables, ni travessar rius o torrents si baixaven amb aigua.