ENTITATS ENFRONTADES

Polèmica 'castellera' pels drets televisius de les actuacions

La Jove de Tarragona i els Castellers de Vilafranca dimiteixen de la junta de la Coordinadora de Colles per motius oposats

abertran35758117 castellers de vilafranca start to form a human tower called 170721094330

abertran35758117 castellers de vilafranca start to form a human tower called 170721094330 / ALBERT GEA

3
Es llegeix en minuts
Agències / Barcelona

Polèmica en el món 'casteller' per la cessió dels drets televisius de les principals actuacions, en una situació molt similar a la què viu el món del futbol des de fa dècades.

L'última conseqüència del conflicte és que la Colla Jove Xiquets de Tarragona i els Castellers de Vilafranca, durament enfrontades per la qüestió, han anunciat aquest dijous la seva dimissió de la junta de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC), l'òrgan encarregat de gestionar els drets televisius, que viu ara moments de gran tensió.

Els primers a fer-ho han estat els de Vilafranca,  que ocupaven una vicepresidència de l'entitat. Han explicat en un breu comunicat que deixen la junta de la coordinadora "per coherència", ja que l'organisme té "grans diferències de criteri en la gestió i la línia d'actuació".

Apunten que la decisió que els ha portat a sortir de la junta és "la incapacitat manifesta de gestionar els drets d'imatge per a les retransmissions televisives de les jornades de forma col·lectiva". "Mai -afegeixen, de totes maneres- hem posat, ni posarem cap impediment per cedir als actors implicats els nostres drets d'imatge gratuïtament, tal com hem fet en les jornades celebrades fins al moment".

L'abandonament dels Castellers de Vilafranca ha arribat poques setmanes després d'una reunió entre la Coordinadora i els representants de Vilafranca, de la Colla Vella dels Xiquets de Valls i els Minyons de Terrassa, les tres 'colles' que discrepen de la proposta de la coordinadora en el tema de cessió de drets.

A la recerca del consens

Encara que semblava que aquesta reunió havia servit per intentar buscar una solució consensuada de caràcter temporal, ara els Castellers de Vilafranca han decidit no esperar més i marxar-se de la junta, encara que continuaran, de moment, a la Coordinadora.

Cal recordar que la postura dels Castellers de Vilafranca és no cedir els drets d'imatge en exclusiva a la coordinadora, sinó que els verds volen cedir els seus drets als ajuntaments o a les televisions que ho demanin i, si aquests volen cedir-los a tercers, haurien de demanar permís a la 'colla' de Vilafranca. 

Poques hores després dimitia de la presidència de la CCCC la Colla Jove Xiquets de Tarragona, en resposta a la decisió presa pels de Vilafranca. En un comunicat, els de la camisa lila han criticat que els Castellers de Vilafranca, la Colla Vella dels Xiquets de Valls i Minyons de Terrassa "no hagin respectat" la posició majoritària de l'assemblea de la CCCC, que va aprovar amb un 83% dels vots que tots els grups cedirien els drets a la coordinadora perquè aquesta els cedís a La Xarxa de Comunicació Local -que agrupa les televisions locals i comarcals- i a TV-3.

"Considerem que algunes actituds, comunicats i especialment les retransmissions per televisió han estat totalment deslleials amb la CCCC", considera la Jove en la seva nota, en la qual assegura que els grups discordants "han amagat altres interessos" durant les negociacions dels últims mesos. "Fet que manifestem amb coneixement de causa", asseguren els liles.

L'enfrontament dins del món 'casteller' tindrà un nou episodi aquesta mateixa tarda, quan està convocada a Sitges una compareixença de les tres 'colles' crítiques amb la tasca duta a terme per la Coordinadora de Colles.

La Diada Castellera de Les Santes sí que es veurà per La Xarxa

La polèmica s'intensifica just abans del cap de setmana durant el qual té lloc la Diada Castellera de Les Santes, una de les actuacions més importants del calendari que tradicionalment s'emeten a través de la La Xarxa de Comunicació Local. 

Notícies relacionades

Com que de moment no hi ha acord entre l'ens promogut per la Diputació de Barcelona i la Coordinadora de Colles, les agrupacions 'castelleres' que participen de l'actuació d'aquest diumenge a la Plaça Santa Anna de la capital del Maresme -Capgrossos de Mataró, Minyons de Terrassa i Castellers de Vilafranca- han cedit els seus drets a l'Ajuntament de la ciutat, el qual ha arribat a un acord amb La Xarxa perquè pugui oferir la retransmissió a través dels seus canals locals.

Aquesta és la fórmula que, en contra de l'opinió de la Coordinadora, ha permès fins ara oferir dues altres Diades Castelleres del Calendari, la de Sant Joan i la d'Altafulla.