DES DEL 19 de JULIOL

¿Volaràs als EUA a partir de demà? Et podran revisar el mòbil a la porta d'embarcament

Les noves mesures de seguretat afecten els passatgers del Prat, Barajas i Màlaga-Costa del Sol

vvargas34571781 el prat de llobregat  baix llobregat  04 07 2016    econom a170531202156

vvargas34571781 el prat de llobregat baix llobregat 04 07 2016 econom a170531202156 / DANNY CAMINAL

2
Es llegeix en minuts
IDOYA NOAIN / NOVA YORK

L’Agència Estatal de Seguretat Aèria (AESA), dependent del Ministeri de Foment, ha recomanat a tots els passatgers que hagin de volar als Estats Units a partir d’avui, 19 de juliol, que consultin amb la seva companyia aèria per si hi ha canvis en els temps d’embarcament degut als nous requisits de seguretat que el Departament de Seguretat Nacional dels EUA ha imposat a aeroports i aerolínies amb vols comercials directes a aquell país.

Les mesures afecten uns 2.100 vols diaris de 180 aerolínies que surten cap als EUA des de 280 aeroports en 105 països. A Espanya s’aplicaran, segons informa AESA, al Prat, a l’Adolfo Suárez Madrid-Barajas i a Màlaga-Costa del Sol.

No es tracta d’un veto als aparells electrònics més grans que un telèfon mòbil, encara que s’intensificarà el control d’aquests dispositius. I tot i que, segons l’AESA, els controls en principi «no haurien de generar endarreriments», s’aconsella consultar amb la companyia per si s’ha ampliat el temps d’obertura de la porta d’embarcament.

Les inspeccions les portaran a terme empreses de seguretat acreditades per Interior que han contractat les companyies aèries, i els vigilants estaran formats d’acord amb el que s’estableix en la normativa comunitària i nacional. Les empreses de seguretat privada actuaran sota la supervisió de la Guàrdia Civil. Si es determina que un dispositiu electrònic no és apte per volar, aquest no podrà ser embarcat a l’avió.

MESURES ANUNCIADES PER KELLY

El control intensificat és part del paquet de mesures que va anunciar el 28 de juny John Kelly, el secretari de Seguretat Nacional nord-americana, que, al·legant la «persistència» de l’amenaça terrorista a l’aviació comercial, va assegurar que havia arribat «l’hora d’apujar els estàndards de seguretat a tot el món». Aquestes mesures, segons informa l’Administració de Seguretat al Transport nord-americà (TSA per les seves sigles en anglès), «inclouen, però no es limiten» a reforçar els controls dels passatgers i dels seus aparells electrònics, elevar els protocols de seguretat al voltant dels avions i a les zones d’espera i desplegar tecnologia avançada més sofisticada de detecció d’explosius.

Notícies relacionades

Washington deixa en mans de les aerolínies que volen als EUA i dels aeroports estrangers que són últim punt de partida la implementació de les mesures. I encara que al juny Kelly es va mostrar confiat que es compliran els seus requisits, també va advertir que «els que elegeixin no cooperar o siguin lents a adoptar aquestes mesures podrien ser subjectes a altres restriccions, incloent-hi un veto a dispositius electrònics a l’aeronau o fins i tot una suspensió dels seus vols als EUA».

La TSA defensa aquestes mesures i assegura que ha evitat l’expansió del veto als ordinadors portàtils, però un grup d’aerolínies, incloent-hi l’Associació Internacional de Transport Aeri, va enviar el dia 14 una carta crítica a les autoritats dels EUA. En la missiva, segons Reuters, es qüestionen els nous requisits i s’assegura que serà «extremadament difícil» aplicar-los en el termini donat per Washington, que obliga que avui mateix estiguin operatius els controls de detecció de restes d’explosius i que ha donat 120 dies per complir amb altres mesures. 

Acaba el veto als portàtils en vols de països àrabs 

El veto, que va arribar a aplicar-se al Marroc, Jordània, Egipte, Qatar, Turquia, els Emirats Àrabs, Kuwait i l’Aràbia Saudita, i darrere el qual alguns van veure interessos comercials, només està encara vigent a l’aeroport de Riad, però s’espera que s’aixequi aquesta setmana després de la visita de càrrecs de seguretat dels EUA.