AJUDA A TOXICÒMANS

"Tota la meva vida seré una jonqui"

Giovanna Valls, germana de l'ex primer ministre francès, explica la seva lluita contra les drogues en un acte de l'Agència de Salut Pública

fcosculluela39342995 valls170718180350

fcosculluela39342995 valls170718180350 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
MARIA GIRONA / BARCELONA

«Jo seré tota la meva vida una sidosa i una jonqui. Encara que no consumeixi», es lamenta Giovanna Valls, germana de l’ex primer ministre francès Manuel Valls, exaddicta i autora del llibre 'Aferrada a la vida'. Giovanna, que dilluns va participar en un acte organitzat per l’Agència de Salut Pública, va brindar als assistents el relat de la seva addicció com un exemple de fortalesa enfront d’una espiral de toxicomania de la qual li va costar sortir i que encara la persegueix.

«Penso que és important trencar estigmes i treballar totes les entitats unides», va dir a propòsit de la desunió que els participants en el col·loqui han detectat entre les iniciatives privades i públiques que tracten aquest problema.

El col·loqui Trencant l’estigma: l’experiència de viure amb una addicció va permetre a voluntaris, familiars i diferents agents socials involucrats en aquesta problemàtica social oferir el seu testimoni. També va permetre repassar els 30 anys de lluita contra les addiccions del Pla d’Acció sobre Drogues de Barcelona, posat en marxa a la ciutat a la dècada dels 80.

Una de les iniciatives d’aquest pla va ser el Programa d’Intercanvi de Xeringues (PIX), iniciat el 1991, o les sales de venipunció, un lloc on els addictes poden subministrar-se les dosis acompanyats de personal qualificat que vetlla per la seva salut i la seva seguretat, alhora que els acosta als agents d’ajuda per a la desintoxicació.

GENERACIÓ MINVADA

A la pantalla, darrere dels ponents, diapositives de desenes de fotos d’addictes a Can Tunis i altres barris de la ciutat als anys 80 i 90. Molts d’ells ja no hi són. La droga va fer estralls en tota una generació. I els que van aconseguir salvar-se elogien els programes de l’ajuntament, en molts casos els únics que s’han preocupat per ells.

Notícies relacionades

Valls, que ha viscut la seva addicció tant a França com a Espanya, va alabar totes les accions desplegades pel consistori abans i després de la desaparició de Can Tunis. La germana de l’ex primer ministre francès ha passat cinc vegades per presó per furts motivats per la seva addicció. Va lamentar, en canvi, el tracte que es brinda als drogoaddictes en altres països: «Es pensen que als toxicòmans ens fiquen en un llit d’hospital i en tres dies ens desintoxiquem», va relatar.

Una altra de les veus que es van poder sentir al col·loqui, engrescada per molts altres assistents a l’acte que es troben en circumstàncies similars, va ser la de la mare de Roberto (així es va presentar ella mateixa), un jove amb patologia dual i també addicte. La seva intervenció va servir per donar un toc d’esperança a la resta de pares de toxicòmans. Els va aconsellar que vegin els seus fills com a malalts per poder ajudar-los, perquè «la toxicomania és una malaltia», va recordar.