ESCÀNDOL A L'ESGLÉSIA

547 nens del cor de la catedral de Ratisbona van patir abusos físics i sexuals

La investigació conclou que els menors van ser agredits, i en alguns casos violats, per capellans i professors entre el 1953 i el 1992

catedral

catedral / Diether Endlicher

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un dels pitjors escàndols de l’Església catòlica alemanya s’ha fet encara més profund. Fins a 547 nens i nenes del cor de la catedral de Ratisbona, al sud d’Alemanya, van ser violats i agredits indiscriminadament per part de professors i sacerdots de la institució diocesana entre els anys 1953 i 1992. Així es desprèn de l’informe final d’una investigació, una conclusió aterridora que arriba set anys després que es donés a conèixer el cas.

Com ha apuntat Ulrich Weber, l’advocat que ha portat a terme la investigació per encàrrec del bisbat, uns 500 menors van ser víctimes d’agressions físiques mentre que, en almenys 67 casos, també hi va haver vexacions sexuals i violacions. A aquests casos s’hi ha d’afegir la privació de menjar, un càstig utilitzat contra els alumnes.

Això significa que un de cada tres escolars va ser agredit durant anys. La majoria eren estudiants de tercer i quart de primària. «Els afectats van descriure els seus anys escolars com una presó, un infern i un camp de concentració. Molts es referien a aquells anys com la pitjor època de la seva vida, caracteritzada per la por, la violència i el desemparament», segons ha assenyalat el lletrat.

"SÀDICS CÀSTIGS SEXUALS"

A més de suposar un fort cop contra els abusos perpetrats per l’Església catòlica alemanya, l’envergadura de l’escàndol també assenyala amb el dit una de les figures més prominents d’aquesta branca del cristianisme al país. Georg Ratzinger, germà gran del papa emèrit Benet XVI, va ser director del cor entre el 1964 i el 1994, període en què es van perpetrar la majoria d’abusos.

Notícies relacionades

Després de 10 anys d’investigació, el nombre d’afectats pels macabres mètodes s’ha disparat. «S’utilitzava un sàdic sistema de càstig relacionat amb el plaer sexual», va assegurar llavors el compositor Franz Wittenbrink al setmanari Der Spiegel. Ara, les víctimes seran indemnitzades amb fins a 20.000 euros pels abusos que es van practicar durant 39 anys.

La catedral de Ratisbona és una de les principals figures arquitectòniques del catolicisme a Alemanya i el seu cor, els Regensburger Domspatzen (Pardals de la catedral), és conegut arreu del món. 

Assenyalat el germà de Benet XVI

Per si l'escàndol no fos prou gros, la implicació del germà gran del Papa Benet XVI li ha donat una dimensió internacional. Malgrat que els dits l'assenyalen, Georg Ratzinger ha sortit al pas de les crítiques remarcant que les agressions “mai han estat discutides” durant el seu mandat. "Si hagués conegut els excessos de violència que s'estaven utilitzant, hauria fet alguna cosa. Al principi, jo també donava bufetades, però sempre havia tingut mala consciència. Demano perdó”, va assegurar el 2010 a la premsa alemanya. Més enllà de Ratisbona.