110 entitats firmen l'inconcret Pacte Nacional per la Reforma Horària

L'objectiu és que Catalunya recuperi les dues hores de desfasament horari a partir del 2025

Compta amb dues limitacions: el xoc de competències amb l'Estat i la impossibilitat de legislar el món privat

3
Es llegeix en minuts
BEATRIZ PÉREZ / BARCELONA

Un total de 110 entitats (de sectors vinculats a la salut, l'empresa, el comerç, l'educació, la investigació, els mitjans de comunicació, l'esport, l'oci, les associacions i les administracions) han firmat aquest dilluns el Pacte Nacional per la Reforma Horària proposat pel Govern de Junts Pel Sí i que fixa el 2025 com a any límit perquè Catalunya passi a compartir els mateixos patrons horaris de França, Itàlia, Grècia o Portugal.

Aquest acord busca impulsar una nova cultura del temps i recuperar les dues hores de desfasament horari respecte als països europeus. Així, la reforma horària, si es materialitzar, coportaria una modificació de rutines d'aquí a vuit anys, a saber: començar l'activitat a les vuit del matí, dinar a la una (i en una hora com a màxim), sortir de treballar a les sis com a molt tard, sopar a les 20 hores i anar a dormir cap a les onze de la nit.

CONCILIACIÓ I SALUT

L'objectiu és conciliar més i millor, aconseguir una societat més igualitària pel que fa a gènere, oportunitats i sous, i aconseguir una comunitat més sana, més ben alimentada i més descansada.

Segons el nou conseller de Presidència (després de la destitució de Neus Munté), Jordi Turull, el canvi d'aquestes dues hores suposarà una "revolució", a més d'un "estalvi energètic". "El temps s'ha convertit en una mesura d'equitat", ha dit, i ha insistit que aquesta reforma farà que els catalans guanyin en salut, cultura, temps lliure i productivitat. "Guanyarem temps a la nostra vida", ha afegit. Turull ha atribuït el mèrit d'aquest pacte a Neus Munté.

A més, el conseller ha insistit en la importància "d'anar tots a l'una". Probablement al·ludia, de manera velada, a la carta que aquest mateix matí, abans de la firma del pacte, Ciutadans, el PSC, Catalunya Sí que es Pot i el PP han enviat al Govern, en què li anunciaven que no el firmarien al compartir els objectius de la reforma però no com s'està concretant.

FALTA DE CONCRECIÓ

Un dels retrets que se li han fet al Govern en aquesta matèria és la falta de concreció al respecte, al marge de la teoria ja coneguda (és a dir, començar la jornada dues hores abans i acabar-la dues hores abans). De moment, tampoc està a l'agenda alterar horaris comercials o de les televisions.

Aquesta reforma horària, que els seus promotors van començar a dissenyar el 2014, compta amb dues limitacions principals. La primera, que pot xocar amb les competències de l'Estat. La segona, la impossibilitat de legislar àmbits del sector privat i especialment aquells relacionats amb la productivitat empresarial.

El Govern, amb tot, es mostra entusiasta i confia que aviat començaran a aflorar plantejaments concrets. El president, Carles Puigdemont, ha destacat la importància d'haver arribat a aquest pacte. "Sense voluntat de pactes, és impossible arribar-hi. Tot pacte comença amb el reconeixement que hi ha un problema. I tenim un problema amb com distribuïm el temps", ha afirmat.

"Malgastem el temps, en una societat que desaprofita els aliments, l'energia, els recursos i l'aigua", i que és conscient que si segueix fent-ho no tindrà futur", ha afegit. 

NEGOCIACIONS

Després de la firma, el diputat al Parlament i impulsor de la reforma Fabian Mohedano ha explicat que el pacte obre la porta perquè en els pròxims anys es donin negociacions, intercanvis i diàleg entre els actors, amb l'objectiu d'aconseguir-ho el 2025 i amb la negociació col·lectiva com a clau. 

Notícies relacionades

Mohedano ha explicat que la ponència al Parlament que treballava en un projecte de llei per a la reforma horària es va paralitzar perquè la Generalitat no té competències per regular tots els àmbits i amb la voluntat de posar el pacte al davant de la llei. 

Per últim, ha afegit que ja hi ha hagut els primers canvis cap a aquesta reforma, com la introducció en el debat social que els instituts recuperin els àpats dins del seu horari i que es pari el procés de jornades intensives a primària, mentre que es parla d'avançar el tancament del comerç a les 21.30, amb possibilitat de fer-ho a les 21.00 a l'hivern: "Es recularà com a mínim mitja hora en horaris comercials", ha dit.