VENDA IL·LEGAL

Campanya contra la compra en el 'top manta' en plena queixa del comerç

El Govern ha editat 40.000 cartells i 300.000 díptics per conscienciar els possibles clients

Els sectors econòmics afectats exigeixen més mesures per frenar el fenomen, que s'incrementa a l'estiu

zentauroepp39329157 barcelona 16 07 2017 materos en la barceloneta en el paseo  170716195625

zentauroepp39329157 barcelona 16 07 2017 materos en la barceloneta en el paseo 170716195625 / ELISENDA PONS

1
Es llegeix en minuts
PATRICIA CASTÁN / BARCELONA

En el punt més àlgid de l’any del top manta, quan els seus venedors es despleguen per la costa o pel centre de Barcelona a la recerca sobretot de turistes estivals a qui vendre la seva mercaderia, la Generalitat ha llançat una campanya dirigida als compradors per intentar dissuadir-los. Una mesura insuficient per a sectors econòmics com el comerç, la restauració o l’hoteleria, aglutinats a la Plataforma d’Afectats pel Top Manta, que dimecres que ve han organitzat un acte a la capital catalana per reclamar actuacions immediates que frenin el fenomen.

La Generalitat ha editat 40.000 cartells i 300.000 díptics en un campanya informativa que avisa els ciutadans que la venda il·legal «perjudica l’economia, afavoreix les bandes organitzades i distribueix productes insegurs». Segons ha informat la Conselleria d’Empresa, sota el lema No t’enganyis, no només compres un producte fals, s’han distribuït fullets informatius en català, castellà, francès i anglès des d’ajuntaments, oficines de turisme i transports públics del territori. També s’està difonent el missatge a través d’anuncis en mitjans de comunicació.

GRUPS ORGANITZATS / Els fullets alerten que els productes dels manters poden resultar insegurs per no complir la normativa, i que comprar-los suposa fomentar els grups organitzats que solen proveir de mercaderia els venedors ambulants. La campanya pretén conscienciar també sobre els perjudicis que genera en l’activitat econòmica de Catalunya.

Notícies relacionades

No obstant, la plataforma d’afectats, que representa unes 500 organitzacions i aglutina tot el comerç, assegura que des de l’any passat no s’han constatat «solucions efectives per acabar amb la venda ambulant il·legal», fent èmfasi en el cas de Barcelona. Per aquesta raó, dimecres avaluaran la situació i exigiran més implicació a les administracions.

L’ajuntament va assegurar a aquest diari la setmana passada que es compromet a un estiu amb menys manters. L’oficina creada per donar solució social al tema ha atès 170 casos aquest mandat.