VIOLÈNCIA MASCLISTA

Un home mata la seva dona amb una destral a Granada i després se suïcida

Els dos cossos han sigut trobats a la seva vivenda per la filla del matrimoni

El delegat del Govern confirma que no hi havia denúncies per maltractaments

2
Es llegeix en minuts
J.C. / SEVILLA

Es deia María del Carmen, tenia 66 anys i s’ha convertit en la sisena dona assassinada per la seva parella a Andalusia aquest any. Com en la majoria dels casos de violència masclista, no hi havia denuncia prèvia per maltractament ni els serveis municipals tenien constància de la seva situació. El seu assassí, Pedro, de 71 anys, es va suïcidar després d’acabar amb la vida de la dona amb una destral com a arma.

Va ser la filla de la parella qui va descobrir el que havia passat quan va arribar ahir a primera hora del matí al domicili familiar, en un cèntric carrer del municipi de Huéscar (Granada), i va trobar els seus pares ja morts, i va avisar immediatament la Guàrdia Civil. El matrimoni, que ja estava jubilat, havia regentat durant anys un petit negoci de carnisseria i fabricació d’embotits, que ara gestionava el seu altre fill, de manera que tots dos eren molt coneguts en aquesta petita localitat granadina de tot just 8.000 habitants.

La Delegació del Govern va confirmar que no hi havia denúncia prèvia ni a la Guàrdia Civil ni als jutjats, i l’assassí no tenia antecedents per aquest tipus de delictes. La víctima tampoc era usuària dels serveis municipals d’atenció a la dona.

COMMOCIÓ / La notícia del crim es va estendre ràpid per la localitat, els veïns de la qual es van despertar commocionats al conèixer el que havia passat. A mig matí es va convocar un ple extraordinari de l’ajuntament per decretar un dia de dol oficial i condemnar l’assassinat, alhora que es convocava, per demà, una concentració de repulsa.

Les reaccions polítiques després de conèixer-se aquest nou cas de violència de gènere no es van fer esperar. El delegat del Govern a Andalusia, Antonio Sanz, va expressar la seva consternació i va trucar a la «unitat d’acció de totes les administracions i de la societat civil per acabar junts amb aquesta plaga intolerable».

«Hem de saber identificar i denunciar els primers indicis de violència de gènere perquè, quan es produeixin, la mateixa víctima, o les seves famílies, amics i fins i tot veïns, denunciïn i donin la veu d’alarma, perquè només d’aquesta manera des de les administracions públiques podem assessorar, prevenir i protegir les dones», va dir Sanz.

Notícies relacionades

La Junta d’Andalusia, per la seva part, va anar un pas més enllà i va tornar a insistir, amb la presidenta, la socialista Susana Díaz al capdavant, en la necessitat d’un «pacte d’Estat contra la violència masclista» davant un «insuportable suma i segueix de dones assassinades».

La proposta que Andalusia defensa des de fa temps inclou la consideració d’aquesta plaga com un tipus de terrorisme i la seva equiparació a tots els efectes.