FESTES D'ESTIU

Sant Fermí 2017: el 'txupinazo' converteix Pamplona en la capital de la festa durant nou dies

La 'ikurriña' ha onejat: l'alcalde d'EH Bildu ho deslliga de la presència del seu homòleg de Sant Sebastià

Un informe dels serveis jurídics de l'ajuntament recolza que aquesta bandera onegi

Dues voluntàries de DYA han sigut les encarregades d’encendre el coet que anuncia el començament dels Sanfermines. / MIGUEL RIOPA / VÍDEO: ATLAS

2
Es llegeix en minuts

"Pamploneses, pamplonesos, 'irundarrak'. Visca Sant Fermí, gora San Fermín". Paula Remírez i María Calado, voluntàries de l'organització DYA, han llançat aquest dijous a les dotze del migdia el 'txupinazo' de Sant Fermí 2017, el coet anunciador de les festes patronals de Pamplona. L'arrencada de les festes, de les més conegudes del món, ha concentrat milers de persones a la Casa Consistorial per obrir nou dies de festa ininterrompuda amb gairebé 425 actes als quals se sumen els organitzats pels col·lectius.

Al final, la 'ikurriña' sí que ha onejat al balcó de l'Ajuntament de Joseba Asirón (EH Bildu). Aquest any el Parlament de Navarra va derogar la llei foral de símbols, encara que la Delegació del Govern a la Comunitat Foral havia advertit que, malgrat això, no és legal col·locar la 'ikurriña' en les institucions de Navarra.

No obstant, hi ha un subterfugi legal que finalment ha sigut utilitzat: convidar un càrrec públic del País Basc. Així doncs, es va convidar l'alcalde de Sant Sebastià, Eneko Goia (PNB), i amb això s'ha complert la llei. Asirón, en qualsevol cas, ha deslligat els dos actes i ha relacionat la bandera amb el fet que molts navarresos s'hi senten identificats. 

Un altre dels convidats era Carles Puigdemont, que finalment no hi ha anat, tot i que Asirón no ha volgut fer "política-ficció" sobre la possibilitat que s'hagués hissat la senyera.

Així mateix, un informe elaborat pels serveis jurídics municipals recolza la decisió que aquesta bandera ocupi el cinquè pal, juntament amb la de Pamplona, la de Navarra, la d'Espanya i la de la Unió Europea.

AGRESSIONS SEXISTES

D'altra banda, l'ajuntament posarà el focus, un any més, en la prevenció de les agressions sexistes durant les festes. Així, ha elaborat l'estratègia 'Pamplona lliure d'agressions sexistes' que inclou la campanya de prevenció, informació i sensibilització per a aquestes festes, que ha ampliat les seves accions perquè la mà vermella, símbol que identifica la campanya, tingui una presència constant als carrers de la ciutat.

De forma paral·lela, ha elaborat un marc d'actuació davant les agressions sexistes amb protocols específics que coordinen la intervenció policial, l'atenció i acompanyament a les víctimes i la resposta ciutadana i institucional.

Entre els recursos que l'ajuntament posa a disposició de la ciutadania, que inclouen totes les dotacions de les àrees d'Igualtat, Seguretat Ciutadana i Acció Social, destaca el Punt d'Informació de la plaça del Castillo amb un horari d'atenció, del 6 al 14 de juliol, de 9.30 a 14 i de 18 a 24 hores, així com el Servei d'Acompanyament Social a la víctima.

Aquest servei mantindrà habilitat un telèfon d'atenció les 24 hores durant les festes que s'activarà quan una dona truqui al 112 comunicant una agressió i que farà que es posi en funcionament l'acompanyament i l'atenció de la víctima quan sigui necessari.

ELS 'ENCIERROS'

Notícies relacionades

Per una altra part, els 'encierros' tornaran a ser un dels principals atractius de les festes. Les ramaderies que hi participaran aquest any són Ordi Gago, que protagonitzarà la primera carrera del dia 7; José Escolar Gil, el dia 8; Puerto de San Lorenzo, el dia 9; Fuente Ymbro, el dia 10; Jandilla, el dia 11; Victoriano del Río, el dia 12; Núñez del Cuvillo; el dia 13; i Miura, que posarà fi als 'encierros' el dia 14.

El recorregut de l''encierro' es tancarà cada matí a les 7.15 hores. D'aquesta manera, es busca facilitar la seguretat de l'esdeveniment, el control d'accessos dels que hi vulguin participar i la sortida d'aquelles persones que no reuneixen les condicions per a la carrera.