PROBLEMES EN EL SISTEMA DE TUTELA

Sis noies adolescents posen contra les cordes un centre de menors de Girona

Les joves han agredit el guàrdia de seguretat i educadors i han provocat incendis

Afers Socials ha posat en marxa "una actuació contundent" per reduir els incidents

zentauroepp39158873 misericordia170704211130

zentauroepp39158873 misericordia170704211130 / ICONNA GLORIA SANCHEZ

3
Es llegeix en minuts
TERESA PÉREZ / BARCELONA

Un grup de sis noies adolescents del centre d’acollida de menors de La Misericòrdia, als afores de la ciutat de Girona, han pres el control de la part del recinte que depèn de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA). L’altra meitat «la gestiona la fundació Resilis», que forma part de l’entramat d’empreses de Plataforma Educativa, entitat en la qual el responsable de la DGAIA, Ricard Calvo, «ha tingut càrrecs de responsabilitat», segons ha explicat la Confederació General del Treball (CGT). La dimensió d’aquest macrocentre ha sigut qüestionada pel Síndic de Greuges i també ha sigut motiu de dues mocions a l’Ajuntament de Girona. El Síndic ha denunciat, a més, nombroses irregularitats.

Els educadors del centre, situat a Puig d’en Roca, a Girona, un espai aïllat a un quart d’hora de distància d’una zona poblada, denuncien que les menors, d’entre 12 i 18 anys i algunes d’elles amb problemes de conducta, han creat una situació «gairebé de motí». La falta de recursos materials i humans i la sobresaturació han sigut el detonant que ha desencadenat que les menors s’apoderin de la part pública de la instal·lació, segons aquests professionals.

TREBALLADORS AL LÍMIT

La situació ha arribat fins a l’extrem que el 70% dels treballadors que s’encarreguen d’aquestes adolescents estan de baixa. Per això, el Sector Social de la CGT denuncia que «aquests centres de protecció saturats i conflictius reprodueixen els mateixos factors» que la Generalitat «argumenta» per retirar la tutela dels menors a les seves famílies. Afers Socials va assegurar ahir que «precisament aquest dimarts s’ha posat en funcionament un nou mòdul i s’ha augmentat l’equip educatiu», entre altres mesures. També va destacar que des de la DGAIA «s’ha fet una actuació contundent per millorar el centre». Amb aquestes mesures «La Misericòrdia podrà desenvolupar la seva acció educativa».

Els Mossos d’Esquadra visiten gairebé un cop per setmana les instal·lacions per calmar els ànims. Fins i tot a finals de maig van haver d’anar-hi dues vegades en la mateixa nit. Els conflictes s’han succeït sense descans, un darrere l’altre, els últims dies. A finals del mes passat, el grup d’adolescents «van envoltar i van agredir el guàrdia de seguretat i dos dies més tard van encerclar una educadora», segons fonts del centre.

Hi ha hagut dos conats d’incendi en un mateix dia. «Fa uns 10 dies, una noia va endollar el microones a la màxima temperatura amb un plat de plàstic a dins, i quan la situació va tornar a la normalitat, va començar un incendi en una habitació. Vam desallotjar el recinte, però un dels petits va quedar a dins i vam haver de tornar a buscar-lo», assenyalen els treballadors. El grup d’adolescents va desactivar el sistema de portes imantades que comuniquen els diferents espais «de manera que les menors es passegen al seu aire pel recinte», afegeixen.

Notícies relacionades

Les fugues també són constants i en una ocasió es van escapar 11 de les 13 noies que formen el grup. «El que és pitjor és que els més petits imiten el comportament de les grans i a dos d’11 anys els hem trobat a l’estació de Figueres (a uns 40 quilòmetres del centre d’acollida)», afirmen fonts de la plantilla.

No solament els Mossos responen a les trucades d’auxili del centre, també la Guàrdia Urbana hi ha hagut d’anar per fer baixar xavals de la teulada de l’edifici, que té quatre pisos d’altura, expliquen els educadors. La CGT també ha denunciat que alguns menors han estat «sense escolaritzar durant més de dos mesos», motiu pel qual a vegades es justifica la retirada dels menors a les famílies.  Els treballadors han denunciat també a la direcció la situació que viu el centre i les seves condicions laborals. El Síndic els ha recomanat que rebin un curs de formació per atendre els menors amb problemes de salut mental. «Però l’únic que ens han ofert ha sigut un curs obligatori de defensa personal», conclouen.