CONSELL DE MINISTRES

El Govern aprova el nou cànon digital

Pressionat per la Unió Europea, l'Executiu recupera el sistema de compensació als autors per còpia privada

Els fabricants de tecnologia hauran d'abonar a les entitats de gestió unes quantitats que seran pactades a partir de l'any que ve

jgblanco39152703 madrid 03 07 2017    rueda de prensa posterior a la reuni n 170703132501

jgblanco39152703 madrid 03 07 2017 rueda de prensa posterior a la reuni n 170703132501 / JUAN MANUEL PRATS

2
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +
Carmen Jané
Carmen Jané

Redactora

Especialista en Periodista especialitzada en tecnologia, continguts digitals i elearning. Escric des de Última Hora.

ver +

El cànon digital, que va morir l’1 de gener del 2012, acaba de ressuscitar com a «compensació per còpia privada». Després de les fortíssimes pressions de les autoritats europees, el Govern central va donar ahir via lliure al nou model de compensació als autors per les còpies privades que els usuaris fan de llibres, discos, pel·lícules i videojocs. Aquesta compensació –que el 2012 va ser carregada als Pressupostos Generals de l’Estat, en una norma declarada il·legal per la Unió Europea– tornaran a assumir-la els fabricants de tecnologia, sense que, en principi, l’hagin de repercutir finalment en els usuaris.

És a dir, torna el cànon digital però sense que s’expliciti a la factura, com en els últims temps de la norma del 2007. No obstant, parlar de còpia privada en els temps de l''streaming' demostra que la tecnologia va sempre per davant de les lleis.

El ressuscitat cànon digital –aprovat al Consell de Ministres– entrarà en vigor no abans de l’agost, depenent del tràmit parlamentari i la seva publicació al BOE i estarà vigent durant un any. A partir de llavors, començarà una negociació entre la patronal de la tecnologia, les gestores dels drets d’autor i el ministeri sobre les noves quantitats, que seran vàlides almenys durant tres anys, segons el ministeri.

L’USUARI NO PAGA

Segons les xifres provisionals, el cànon dels cedés serà menys d’un cèntim d’euro i el del  DVD, 21 cèntims. Mentrestant, els mòbils amb internet ('smartphones') estaran gravats amb 1,10 euros, i les tauletes, amb 3,15. Es tracta de quantitats més baixes que la mitjana europea, segons van destacar fonts d’ADEPI, Associació per al Desenvolupament de la Propietat Intel·lectual. Quedarà exempt del gravamen, a més, qualsevol professional que pugui demostrar que els dispositius de còpia són només per al seu ús personal i no per clonar material d’altres. És el cas dels advocats, els escriptors... i les administracions públiques.

En cap cas aquestes xifres seran abonades per l’usuari de manera directa. Seran els fabricants els que hauran de pagar a les entitats de gestió el cànon (la compensació als autors és un dret recollit en tots els països europeus). Una altra cosa és que la indústria decideixi apujar el preu dels seus productes per equilibrar la nova norma. En qualsevol cas, quan el cànon digital va morir el 2012 i la compensació als autors es va traslladar als Pressupostos Generals de l’Estat, els productes informàtics no van baixar de preu.

Notícies relacionades

Fonts d’ADEPI, associació que reuneix les principals entitats de gestió, van aplaudir l’aprovació del reial decret llei, encara que van recordar a l’Executiu del Partit Popular que ho haurien d’haver fet fa un any, quan el Tribunal de Justícia Europea va declarar il·legal el sistema espanyol sufragat amb càrrec als Pressupostos de l’Estat.

Al novembre, a més, el Tribunal Suprem el va declarar nul. Les mateixes fonts d’ADEPI confien que els imports provisionals recollits en el text seran «ajustats amb criteris objectius» durant el desenvolupament reglamentari del nou sistema, tenint en compte que són «objectivament més baixos que els dels països del nostre entorn».