Detinguts 12 adolescents d'un centre de menors per agredir tres joves a Manresa

Un dels tres ferits està ingressat a l'uci amb traumatisme cranioencefàlic

Els presumptes agressors resideixen a L'Estrep, a Sant Salvador de Guardiola

 

  / MARC VILA

2
Es llegeix en minuts

Els Mossos d’ Esquadra han detingut 12 nois, d’entre 16 i 17 anys, del centre obert de protecció de menors L’Estrep, a Sant Salvador de Guardiola (Bages), per agredir al carrer a cops de peu i de puny tres joves d’entre 27 i 29 anys, un dels quals va haver de ser ingressat a la unitat de cures intensives (uci) amb traumatisme cranioencefàlic.

A aquest centre, denominat d’acollida, és on van a parar en primera instància els menors tutelats per la direcció general d’Atenció a la Infància i Adolescència (DGAIA), que depèn de la Conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies. La instal·lació de Sant Salvador de Guardiola la gestiona la Fundació Mercè Fontanilles.

La baralla multitudinària va tenir lloc a Manresa (Bages) el 25 de juny passat i es va saldar amb dos joves ferits de caràcter lleu, mentre que un tercer va haver de ser ingressat a l’uci d’un centre hospitalari degut a les lesions.

Segons fonts policials, la baralla, els motius de la qual s’estan investigant, es va iniciar quan els menors van increpar tres joves que caminaven pel passeig de Pere III de la capital del Bages, davant del teatre Kursaal. Segons sembla, els presumptes agressors van perseguir les víctimes en actitud intimidatòria, mentre s’anaven incorporant altres joves fins a formar un grup de 12 persones.

Sobreocupació preocupant

Segons ha avançat el digital 'Nació Manresa', els 12 detinguts, que van ser arrestats als voltants del cine Kursaal poc després de l’agressió, ja han passat a disposició de la Fiscalia de Menors. Dos dels adolescents estan implicats directament en l’agressió, segons la DGAIA, i han ingressat en un centre dependent de Justícia. La resta han quedat en llibertat i continuen a L’Estrep.

La instal·lació de Sant Salvador de Guardiola, informen fonts de la DGAIA, té una capacitat de 40 places per a nens i adolescents d’entre 12 i 18 anys. El centre, que el mes de novembre passat va celebrar el 20è aniversari, també acull menors estrangers que arriben sols a Catalunya, la majoria procedent del nord d’Àfrica.

CONFLICTE VEÏNAL

Notícies relacionades

La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, va reconèixer fa 15 dies que els centres d’acollida de Catalunya estan en «una situació límit». Aquest estat d’emergència, que la consellera va atribuir al fet que s’ha duplicat l’arribada de menors estrangers no acompanyats (coneguts com a Menas), que han passat de 35 a 90 mensuals, no coincideix amb la visió d’educadors i sindicats, que atribueixen el col·lapse a la falta de personal i als problemes cronificats que arrosseguen els centres.

Aquest centre de menors de Sant Salvador de Guardiola no és la primera vegada que pateix una situació conflictiva. Fa un parell d’anys va viure un incident força seriós quan un grup d’uns 60 veïns van irrompre a les instal·lacions i es van enfrontar als joves residents, en una picabaralla al pati d’accés que va acabar en insults, pedrades i crits xenòfobs. Agents dels Mossos van detenir llavors tres veïns que havien participat en l’atac, encara que posteriorment el jutge els va deixar en llibertat.