El 'Madoff català' jugava més de 100.000 euros setmanals en diferents loteries

Antoni Mas apostava tanta quantitat que també guanyava grans sumes cada setmana

Les administracions que l'atenien multiplicaven per 10 la facturació normal d'una oficina

jgblanco39075401 barcelona 27 06 2017 sociedad  el empresario antoni mas entr170627102142

jgblanco39075401 barcelona 27 06 2017 sociedad el empresario antoni mas entr170627102142

4
Es llegeix en minuts
GUILLEM SÀNCHEZ / BARCELONA

Antoni Mas Samora, el 'Madoff català' que ha defraudat més de 200 milions d'euros a través d'una estafa piramidal de dimensions encara desconegudes, guanyava la loteria totes -o gairebé totes- les setmanes.

En la seva declaració davant els Mossos d’Esquadra, Mas va reconèixer que feia la quiniela "amb un grup d'amics" i que apostaven entre "25.000 i 30.000 euros". Però aquesta resposta és una part molt petita de la veritat. Perquè Mas gastava una autèntica fortuna en loteries.

Només hi ha dues maneres de guanyar sempre -o gairebé sempre- en les apostes de l'Estat. La primera és comprar butlletes que ja han sigut premiades. La segona manera és invertir ingents quantitats de diners en la quiniela, la Primitiva o l'Euromillones i augmentar així exponencialment les possibilitats de ser premiat. Mas jugava desorbitades quantitats en les tres coses. Com a mínim 100.000 euros. Cada setmana des del 2011. 

EL GUANYADOR MÉS TRIST  

Actualment els premis es cobren al banc. Abans del 2014, els diners s'abonaven a l'Oficina d'Apostes i Loteries de l'Estat. Durant uns quants anys, a Mas se'l va veure recollir allà premis de totes les quantitats, sempre en xec -cosa que implica que l'import era superior als 5.000 euros- i mai va portar autoritzacions dels amics que integraven el suposat "grup" amb qui va dir jugar. Si existien, hauria d'haver fet constar que hi havia diversos guanyadors al recollir els xecs. Mai ho va fer: jugava sol.

Mas no només cridava l'atenció perquè guanyava sempre, també ho feia perquè mentre la resta de premiats semblaven feliços, ell anava a retirar el premi amb el mateix entusiasme amb què un home fa cua per pagar el parquímetre.

La desproporció entre Mas i un jugador normal és tanta que les administracions on comprava loteria i feia apostes multiplicaven per 10 la seva facturació. És a dir, Mas es gastava en solitari 10 vegades més del que compraven la resta de clients en total. Aquest diari ha visitat dues d'aquestes administracions on Mas va jugar fins a ser detingut, a començaments del mes de juny. Els propietaris de totes dues han confirmat que Mas era, amb molta diferència, el seu millor client.

Cada vegada que una administració entrega un bon premi, imprimeix la xifra i la penja emmarcada a la paret. Els locals que trepitjava Mas estan plens de premis emmarcats. "Tots són seus [imports que van des de 100.000 euros fins a un milió d'euros] i en tenim més en una caixa que encara no hem col·locat", expliquen en una d'aquestes oficines, que concretament va repartir durant el 2016 una mica més de cinc milions d'euros, que es va emportar gairebé en exclusiva Mas. Guanyés el que guanyés, el 'Madoff català' perdia amb les apostes més diners del que ingressava. 

¿UN LUDÒPATA?  

El 'Madoff català' es passejava per aquesta última administració de Barcelona com si fos de la seva propietat: tenia el telèfon personal de l'amo i de l'empleat, a qui obligava a obrir mitja hora abans i fins i tot els manava a fer-li "encàrrecs personals".

Aquest diari ha tingut accés a converses de WhatsApp entre Mas i un empleat de l'oficina. Mas dona el vistiplau a entregar primitives de 50.000 euros i 30.000 euros amb combinacions que li proposa el treballador. El que xoca és que Mas d'aquesta manera ni tan sols jugava, senzillament ordenava que s'apostés amb els seus diners. Mas fins i tot havia deixat en aquest local un feix d'autoritzacions amb firma de PubliOlimpia SL -l'empresa amb què va armar l'estafa piramidal- per poder seguir apostant fins i tot quan estava de viatge.

Pagava la loteria a través de transferències bancàries. Eren tan desorbitades les quantitats, que l'Agència Tributària el va obligar fa poc a presentar un certificat per comprovar si realment apostava tant. Si un jutge ho sol·licita, la informació confidencial de Loteries i Apostes de l'Estat amb tots els premis que ha guanyat Mas també sortirà a la llum. 

"A mi no em va semblar mai un ludòpata", s'afanya a aclarir un treballador, per remarcar que no quadra la seva forma d'apostar amb l'addicció al joc. "En una ocasió em vaig passar diverses hores fent combinacions i li vaig fer guanyar més de dos milions d'euros. Ni em va donar les gràcies. Era així d'antipàtic", descriu l'empleat. "Era un prepotent", afegeix l'amo. "Però com que es gastava tants diners aquí se li havien de llepar les pilotes", sentencien.

ADMINISTRACIÓ ESTAFADA

Notícies relacionades

Mas va exigir recentment al propietari d'aquest comerç que li avancés una de les seves aposta salvatges. "Sempre m'ho tornava", aclareix l'home. Però aquesta última vegada no. El deute que ha deixat és tan gran que ha acabat "arruïnant" l'administració a la qual tants diners li havia fet guanyar. 

Els Mossos d'Esquadra investiguen si Mas estava blanquejant diner negre a través d'aquesta inversió en loteria. El professor José Ignacio Gallego, de la Universitat de Barcelona (UB), aclareix que és "molt inusual" blanquejar diners a través d'aquesta via. La professora Ujala Joshi, de la mateixa UB, sosté que el més probable és que Mas estigués invertint en loteria els diners de les víctimes de l'estafa piramidal. Una estratègia desesperada per sobreviure a la bola de neu que havia muntat i que no podia aturar ni guanyant cada setmana premis que desitjaria qualsevol ciutadà.