La Generalitat presenta l'índex de preus de lloguer per a 27 municipis

La informació es basa en dades de 200.000 contractes dipositats a l'Incasòl

El Govern es planteja incentius fiscals per als propietaris que respectin el límit

2
Es llegeix en minuts
TONI SUST / BARCELONA

"S'ha acabat anar a cegues amb els preus del lloguer". La consellera de Governació, Meritxell Borràs, ha presentat aquest dimecres l'índex de preus del lloguer que ha elaborat la Generalitat i que es pot consultar des d'avui mateix. D'entrada, l'índex, que aporta la tarifa per metre quadrat, és consultable en relació amb 27 municipis, entre ells Barcelona i diversos municipis metropolitans, que suposen el 60% de la població catalana. S'ha creat en funció de les dades dels 200.000 contractes de lloguer dipositats a l'Incasòl, que, ha precisat el secretari d'Habitatge, Carles Sala, han sigut geolocalitzats. Es tracta de contractes dels últims tres anys, i això aporta informació actualitzada, que respon a la realitat d'un mercat que s'està disparant.

Qui vulgui determinar el lloguer d'una vivenda ho podrà fer a la web agenciahabitatge.gencat.cat/indexdelloguer. Hi haurà d'introduir una sèrie de dades: l'adreça, la superfície de la vivenda sense els elements comuns (en el cas que s'ignori la dada, la pàgina ofereix un link que connecta amb el cadastre per conèixer-la) i altres informacions no obligatòries que ajuden a afinar la consulta: planta, any de construcció, certificat energètic, ascensor, aparcament.

LA CONSULTA

Notícies relacionades

El sistema obre llavors un radi de 50 metres fins que troba una mostra de pisos similars (fins a 10 metres quadrats més grans i 10 metres quadrats més petits). I finalment constata quin és l'índex de preus i també aporta dos preus més, un de l'àrea inferior i un altre de l'àrea superior. Per citar l'exemple que ha utilitzat Sala en la presentació, consultant el preu d'un pis de 51 metres quadrats a Gràcia, el sistema ha trobat 83 pisos similars i ha determinat com a índex de preu de la vivenda 14,11 euros per metre quadrat (la mitjana dels lloguers dels 83 pisos pròxims i similars) i un com a índex de l'àrea inferior (11,8 euros per metre quadrat) i un de l'àrea superior (19,35 euros per metre quadrat). El Govern no entra a recomanar quina és la tarifa adequada, es limita a informar de quina és la situació actual dels preus.

INCENTIUS

Borràs ha explicat que el Govern, “via decret”, plantejarà incentius fiscals als propietaris que lloguin per sota de l'índex, que afectarien el tram autonòmic de l'IRPF i els impostos de societats. La consellera ha afirmat que també els ajuntaments podran optar per aquesta via subvencionant el pagament de l'IBI. Borràs ha explicat que el funcionament de l'eina serà analitzat durant uns mesos. Una vegada s'hagi comprovat que tot va bé, es procedirà a concretar els incentius.