SANITAT PÚBLICA

Rebel·lió a l'hospital Gregorio Marañón: els metges protesten contra Cifuentes arran de la 'crisi dels escarabats'

Més de set-cents metges denuncien "greus carències estructurals" i "mal govern des de fa anys"

Infermeres del Gregorio Marañón es manifesten en defensa de la seva companya que va atendre el nadó mort, ahir a Madrid. / DAVID CASTRO

Infermeres del Gregorio Marañón es manifesten en defensa de la seva companya que va atendre el nadó mort, ahir a Madrid.
Avanç Una investigadora, ahir, al banc de cors de l’Hospital Gregorio Marañón de Madrid.

/

1
Es llegeix en minuts

Més de set-cents metges de l'hospital madrileny Gregorio Marañón han denunciat davant la Comunitat de Madrid les "greus carències estructurals" i el "mal govern" que hi ha al centre "des de fa anys". En una carta dirigida avui a la presidenta regional, Cristina Cifuentes, un total de 749 facultatius expressen la seva "preocupació" i "malestar" per una sèrie de fets "de sobres coneguts per l'estructura jeràrquica sanitària", encara que "ignorats repetidament" per ella.

Els professionals del Marañón parlen en la seva missiva de pressupostos "deficitaris", dèficit d'infraestructures i equipament, "edificis degradats", dèficit "preocupant i insostenible" en inversions en tecnologia mèdica, "desigualtats" professionals i retributives o de la "falta d'un pla de gestió estable i consolidat".

"L'hospital pateix, amb massa freqüència, trencament de conduccions hidràuliques, neteja deficitària, circulació de bosses d'escombraries i roba bruta amb permanència d'hores als passadissos de les sales d'hospitalització. Això no és admissible per raons de seguretat i higiene", denuncien els metges.

ESCARABATS ALS QUIRÒFANS

Una de les metges firmants, Belén Padilla, diu que "no és puntual" l'aparició aquest dilluns d'"escarabats en set quiròfans", amb la suspensió de 18 cirurgies previstes, i respon a les denúncies que figuren a la carta dirigida al Govern de la Comunitat de Madrid.

Els metges demanen a Cifuentes que nomeni "un equip directiu estable que es recolzi en els professionals de l'hospital", la posada en marxa immediata d'un pla de gestió, consensuat amb ells, i "la inversió pressupostària necessària per corregir els importants dèficits estructurals del centre".

Notícies relacionades

Pel que fa als pressupostos, els metges diuen que "s'han reduït progressivament en els últims anys i que són clarament deficitaris tant per a l'activitat real del centre com per a la complexitat dels pacients atesos". També diuen que mentre en altres hospitals de categoria similar s'han emprès reformes estructurals i adquisició d'instrumentació i equipament d'alta tecnologia, el Gregorio Marañón continua amb "edificis degradats pel pas del temps, sense que s'hagi fet la reforma integral que es va planificar ja fa onze anys". 

I, entre altres queixes, els professionals diuen que "el dèficit en inversions en tecnologia mèdica és, així mateix, preocupant i insostenible a causa de la gran quantitat d'equips obsolets amb què estem treballant, cosa que repercuteix negativament en l'atenció dels pacients".