Protecció Civil de Portugal: "Vam fer tot el possible amb els mitjans disponibles"

Les autoritats fan una crida a posposar les crítiques fins que s'apagui un foc que segueix actiu a Góis

L'últim balanç parla de 64 morts, 157 ferits i 38 persones evacuades

lpedragosa38971594 portugal170619224750 / Paulo Duarte

lpedragosa38971594 portugal170619224750
Roda de premsa de Protecció Civil portuguesa.

/

2
Es llegeix en minuts
GUILLEM SÀNCHEZ / AVELAR

Portugal es concentra a apagar el foc de Pedrógão Grande abans de començar a respondre a les primeres crítiques que ja es concentren al voltant de la gestió que van fer les autoritats del pitjor incendi forestal que es recorda al país. En concret de les decisions que es van prendre durant les primeres hores, dissabte a la tarda, quan les flames van atrapar i van matar més de 60 persones que es van espantar i van intentar fugir en cotxe.

Vítor Daz Pinto, de Protecció Civil, ha recordat que flames van ser al començament “tan fulminants, tan explosives, que hi havia molt poca cosa a fer. I tot el que es va poder fer, es va fer, sense dubte”, ha assegurat. “És normal que les unitats no arribin a tots els punts. No hi arriben a Portugal i tampoc hi arriben en altres llocs del món. No em consta que els temps de resposta siguin incorrectes. Estic segur que tots els equips d'emergència van respondre de la forma més eficient amb els mitjans que teníem en aquell instant”. 

Regina Pimentel, de l'Institut Nacional d'Emergència Mèdica (INEM), ha fet una crida a ser constructius mentre duri un incendi que segueix actiu i encara és especialment perillós a la zona nord del seu radi d'acció. “Hi ha persones que estan treballant molt per intentar sufocar-lo”, ha recordat.

EL FOC SEGUEIX ACTIU

Les últimes informacions, ofertes en una roda de premsa des del centre de coordinació de l'emergència, ubicat a Avelar, al sud del perímetre de l'incendi, indiquen que el front més preocupant és el que es troba aquest dimarts al matí a prop de la localitat de Góis, al nord del perímetre del foc. Aquestes flames centren ara la preocupació dels equips d'extinció.

Més de mil professionals, entre bombers, policies, metges i personal de Protecció Civil, treballen en l'incendi de Pedrógão aquest dimarts, quatre dies després del seu començament. Hi ha més de 300 camions repartits sobre el territori, 11 excavadores i 13 mitjans aeris (vuit avions i cinc helicòpters).

64 MORTS I 157 FERITS

L'últim balanç oficial és de 64 morts i 157 ferits, set de greus. En cap d'aquests casos es pot dir que no es temi per la seva vida. Només hi ha un bomber entre les víctimes mortals, la immensa majoria són ciutadans que van perdre la vida volent fugir per carretera enmig d'un foc embogit.

Els serveis socials portuguesos s'han fet càrrec de 38 persones que aquest dimarts segueixen evacuades per culpa de l'avanç de l'incendi. 

POLICIA I EXÈRCIT PENTINEN LA ZONA

L'incendi de Pedrógão Grande ha calcinat més de 30.000 hectàrees. És un territori de muntanyes cobertes d'espessa vegetació, principalment eucaliptus i pins. Aquesta orografia no solament dificulta la tasca dels bombers, també ha provocat que sigui “impossible” conèixer la xifra exacta de persones desaparegudes, admeten les autoritats portugueses.

Notícies relacionades

A la zona hi abunden els pobles petits i també les alqueries més desconnectades de qualsevol municipi. Per això la Guàrdia Nacional Republicana (GNR) i l'Exèrcit han creat 10 unitats per pentinar tota la zona afectada per les flames. L'objectiu és trobar noves víctimes o ajudar les persones que segueixen allà.

IDENTIFICACIONS LENTES

Regina Pimentel ha assegurat que l'Institut Nacional de Medicina Legal està destinant tots els mitjans necessaris a la tasca d'identificar els cadàvers abrasats per les flames. Però, tal com ha recordat, estan davant un escenari complicat per la “destrucció dels cossos provocada pel foc”.