REFORMA DEL CODI PENAL

El PP proposa castigar amb fins a 9 anys de presó els atropellaments a grups de ciclistes

Els conservadors presenten una proposició de llei al Congrés que també penalitza la fuga després d'un accident mortal

La proposta no recull la petició de la campanya #perunalleijusta de recuperar les faltes al Codi Penal

jcarmengol38328469 gra066 oliva  valencia   07 05 2017   agentes de la guardia 170511134026

jcarmengol38328469 gra066 oliva valencia 07 05 2017 agentes de la guardia 170511134026 / Natxo Frances

2
Es llegeix en minuts
MANUEL VILASERÓ / MADRID

El PP vol que l'atropellament col·lectiu de ciclistes com el que va tenir lloc a Oliva (País Valencià) el maig passat pugui ser castigat amb fins a nou anys de presó. Així consta en una proposició de llei de reforma del Codi Penal que presentarà aquest dijous el grup parlamentari popular al Congrés com a resposta a les demandes dels col·lectius de les dues rodes de més empara legal davant l'escalada de sinistres.

En l'actualitat, la pena màxima que pot recaure en l'autora de l'atropellament d'Oliva, que conduïa drogada i borratxa i va acabar amb la vida de tres ciclistes, són els quatre anys previstos per homicidi per imprudència greu.

La proposició, que ara haurà de ser admesa a tràmit i sotmesa a esmenes dels altres grups parlamentaris, també inclou un nou tipus penal que castiga amb entre sis mesos i quatre anys de presó els conductors implicats en accidents de trànsit amb resultat de mort que es fuguin del lloc dels fets.

OMISSIÓ DEL DEURE D'AUXILI 

En la legislació vigent, les fugues estan sancionades en teoria pel denominat delicte d'omissió del deure d'auxili, però quan la mort de la víctima és immediata, la fuga queda impune perquè la jurisprudència del Tribunal Suprem ha establert que no hi ha obligació d'auxiliar una víctima una vegada ha mort.

Va ser el cas del ciclista Óscar Bautista, atropellat per un camioner que va fugir. La seva viuda, Anna González, va recollir 200.000 firmes a través de Change.org per exigir que es penessin aquestes conductes. La campanya de González, #perunalleijusta, també exigia revertir la reforma penal portada a terme per l'anterior Govern del PP que va suprimir les faltes del Codi Penal, de manera que els homicidis per imprudència lleu amb resultat de mort com el que va passar amb Óscar ja no comporten cap càstig per a l'autor, queden impunes, i les víctimes no es poden beneficiar de cap dret d'empara

REFORMA MENYS AMBICIOSA

Notícies relacionades

En la seva proposició parlamentària, el PP respon a aquesta petició amb una reforma molt menys ambiciosa. Aquesta estableix que quan el culpable del sinistre condueixi sota els efectes de les drogues, l'alcohol o amb excés de velocitat, establerts com a delictes al Codi Penal, es considerarà que ha comès una imprudència greu amb resultat de mort i per tant susceptible de ser penada amb fins a quatre anys de presó, però les imprudències lleus seguirien sense ser sancionades penalment.

Anna González ha opinat que les propostes del PP són un pas endavant que es podrà complementar amb les esmenes que presentin la resta de grups parlamentaris, que es van comprometre a plasmar la seva iniciativa en una reforma penal.