MOBILITZACIÓ ESTATAL

Nombroses entitats exigeixen aquest dilluns recursos contra la violència masclista

Més de 20 municipis catalans demanen esforços estatals i autonòmics

 

  / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts

Entitats feministes de més de 20 municipis catalans s'han sumat a la campanya estatal '#AlertaFeminista' i han convocat aquest dilluns protestes davant els ajuntaments per exigir una partida de 120 milions als Pressupostos de l'Estat contra la violència masclista i que la Generalitat deixi de supeditar les partides a la "disponibilitat pressupostària".

El 2017, 28 dones han sigut assassinades per les seves parelles i exparelles, i la violència masclista ha provocat un total de 52 víctimes, incorporant les de fora de la parella, per la qual cosa entitats de tot l'Estat han proposat una acció "descentralitzada però coordinada", ha explicat en declaracions a Europa Press la portaveu de Novembre Feminista -que impulsa la campanya a Catalunya-, Dolores Pulido.

A Catalunya, recorda Europa Press, han sigut assassinades quatre dones, que han deixat a 13 nens orfes: "A aquesta consternació hi hem d'afegir els assassinats dels fills i filles perpetrats per assassins masclistes", amb sis nens assassinats aquest any, segons deplora el manifest, que es llegirà a les localitats catalanes a les 12.00 hores.

RETALLADES

Pulido ha destacat que aquests assassinats són la cúspide d'una piràmide que està sustentant que es donin aquestes violències: "Demanem voluntat dels poders públics, i aquesta voluntat es mesura amb diners i recursos", davant la qual cosa ha lamentat que la Generalitat hagi reduït a la meitat el pressupost contra la violència masclista des del 2008.

La campanya reclamarà que es reformi la llei estatal contra la violència masclista per incloure-hi les violències fora de la parella, davant paradoxes com la que es va donar quan un home va assassinar la seva exparella i una amiga d'ella, i només la primera va ser considerada com a víctima de violència masclista, tot i que van morir igual.

La secretària de Dones, Diversitats i Polítiques LGTBI de CCOO de Catalunya, Alba Garcia, ha observat que hi ha certa acceptació de la violència masclista que perpetua aquesta situació, i encara que se senten discursos en contra d'aquesta plaga, no veuen valentia política: "La violència no la derrotarem només amb declaracions", sinó que són necessaris recursos, ha dit Garcia.

La representant del sindicat -que forma part de Novembre Feminista i recolza la campanya- ha remarcat que la Generalitat encara té per desplegar aspectes de la llei d'igualtat del 2008.

CONCENTRACIONS A CATALUNYA

A Barcelona han convocat una concentració a les 12.00 hores a la plaça Sant Jaume, i a les 20.00 hores una acció de suport a la Plataforma contra les violències masclistes, que el tercer dilluns de cada mes es reuneix per recordar les dones assassinades, "i no han deixat de reunir-se mai, perquè a nivell estatal sempre hi ha dones i nens assassinats", ha lamentat García.

A les 12.00 hores celebraran protestes una vintena de localitats, com Badalona, Mataró, Montcada i Reixac, Sabadell, Mollet del Vallès, Granollers, l'Hospitalet de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Santa Coloma de Gramenet -també a les 21.00 hores- i Cornellà de Llobregat -que a les 18.30 també farà una encesa d'espelmes.

Notícies relacionades

També hi haurà concentracions al Prat de Llobregat -a les 19.00 hores-, Igualada -20.00-, Vic -20.00 hores-, Terrassa -a les 12.30 h i a les 19.30- i Viladecans -21.00 hores-, així com Lleida -a les 20.00-, Tarragona -12.00- i Riba-roja d'Ebre (Ribere d'Ebre) -19.00-, amb la possibilitat que s'hi sumin més municipis.

La campanya d'aquest dilluns sorgeix del Moviment Feminista de València, i Pulido ha explicat que, des de la mobilització el 7 de novembre del 2015 a Madrid, van decidir reforçar de forma unitària el moviment per aconseguir "situar les violències masclistes en l'agenda de tots els partits" i que sigui una qüestió d'Estat.