INCENDI A PORTUGAL

"Les flames picaven molt fort la camioneta"

Els supervivents relaten el terror que han viscut durant tota la nit i com van aconseguir salvar la vida

abertran38938929 a man on the balcony of a house looks up at a forest fire ra170618115500

abertran38938929 a man on the balcony of a house looks up at a forest fire ra170618115500 / Armando Franca

1
Es llegeix en minuts

«Les flames picaven molt fort la camioneta, vaig xocar contra un pi i vaig caminar». Hugo Santos, de 33 anys, explicava d’aquesta manera com va aconseguir salvar la seva família. Parlava des de l’Hospital d’Avelar, al municipi d’Ansiao, on està ingressat el seu pare, de 57 anys i amb poca mobilitat. No tenen on viure. «La casa ha cremat tota sencera, ha quedat tot cremat. M’he quedat sense res», relatava aquest veí de Figueira. Els marges de la carretera van quedar calcinats.

Hugo va aconseguir salvar el pare, la dona i la filla d’11 anys. «Temia per la vida de tots, vaig pensar que ens hi quedàvem», repetia al recordar com les flames «van picar» insistentment el vehicle. Va témer perdre el control de la camioneta «diverses vegades». Li costava trobar les paraules per explicar com es va salvar i com va passar tot. «Mai, mai he vist una cosa igual», assegurava, referint-se a la manera com es va desencadenar l’incendi i la intensitat amb què es va propagar.

Al banc de la parada d’autobús de Nodeirinho, a Pedrógão Grande, descansava Eugénio. «La nit terrible» ja ha passat, però perdurarà durant anys en la seva memòria i en els habitants del municipi. «No havia vist mai res així, el foc volava», va afirmar al 'Diário de Noticias'. Mentrestant, consolava el seu amic Manuel. Tots dos van passar la nit en blanc. No van combatre el foc, en van estar fugint. Al poble queda la memòria dels morts: «la sogra d’Aníbal i la dona», «la filla de Ricardo», recitava. Gent de la terra.

"EL VENT TRANSPORTAVA LES FLAMES"

Notícies relacionades

«El vent transportava les flames», subratllava Manuel Faria, propietari d’una serradora que només va resultar afectada parcialment. «En l’aire es veia un tifó amb el foc que ho va escombrar tot», li apuntava un company, que es va deixar caure al mateix banc del bus. La nit abans, com Eugénio, va ajudar molta gent, però encara no tenia notícies del seu fill.

Mentrestant, al centre del poble de Pedrógão Grande s’havia instal·lat el centre de comandament per coordinar la lluita contra el foc i la identificació de les víctimes.