Espanya és el quart país de l'OCDE amb més nens en llars sense feina

Se situa sota de la mitjana en els objectius de lluita contra la pobresa i reducció de la desigualtat

Una monitora del menjador escolar omple les safates dels alumnes del col·legi Ramon Llul de Barcelona, el setembre passat.

Una monitora del menjador escolar omple les safates dels alumnes del col·legi Ramon Llul de Barcelona, el setembre passat. / JOAN PUIG

2
Es llegeix en minuts

Espanya és el quart país de l' Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE) on viuen més nens en famílies sense feina, segons un informe llançat aquest dijous per Unicef que analitza la situació de la infància als països rics i que estableix que un de cada tres nens viuen en situació de pobresa relativa al nostre país.

L'informe "Construir el futur. Els nens i els Objectius de Desenvolupament Sostenible" situa Espanya en el lloc 21 en la llista global dels 41 països de l'OCDE en matèria de benestar infantil, recull Efe.

Respecte a l'ocupació i el creixement econòmic, Espanya baixa al lloc 36. Això el col·loca en el quart país amb una proporció més alta de nens que viuen en famílies en les quals tots els seus membres estan desocupats, amb un 14,3%, davant el 9% de mitjana de l'OCDE.

"Només ens superen Hongria, Irlanda i Nova Zelanda", ha destacat Maite Pacheco, directora de Polítiques d'Infància i Sensibilització d'Unicef Comitè Espanyol.

Espanya també se situa per sota de la mitjana en els objectius de lluita contra la pobresa i reducció de la desigualtat, en els dos casos en el lloc 28 de 41.

POBRESA MONETÀRIA

Segons la responsable d'Unicef, aquest resultat és conseqüència dels alts nivells de pobresa monetària (el 2014 el 30,5 % dels nens, gairebé 3 de cada 10, vivien en pobresa relativa, 10 punts més que la mitjana de l'OCDE) i de l'escassa capacitat de les polítiques socials per reduir-la.

Respecte a la desigualtat, Espanya és un dels països on la distància entre els ingressos del 10% de les llars més pobres i la mitjana nacional és més gran, només superat per Bulgària, Romania i Mèxic.

En altres objectius els resultat són millors, com en salut i en pau i justícia, en què se situa fins i tot per sobre de la mitjana de l'OCDE i ocupa els llocs 3 i 4 de la classificació; en educació de qualitat, en el lloc 12.

En aquest àmbit educatiu, destaca que el 71,1% dels estudiants de 15 anys aconsegueixen el nivell bàsic de competències de lectura, matemàtiques i ciències.

Pel director executiu d'Unicef, Javier Martos, "aquests resultats mostren que Espanya es troba al mig de la taula, per la qual cosa hem de seguir treballant per millorar i aconseguir que tots els nens espanyols tinguin unes bones condicions de vida".

Notícies relacionades

"És fonamental que la infància estigui al centre de les polítiques; és essencial millorar el benestar dels nens i nenes avui per aconseguir la igualtat d'oportunitats en la nostra societat i que els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) el 2030 es compleixin per a tothom", ha afegit.

Unicef presenta aquest dijous a tots els partits amb representació al Congrés el document, en què insisteix en la necessitat d'un compromís polític al més alt nivell que es tradueixi en millors polítiques d'infància i una inversió suficient perquè cap nen quedi enrere i l'Agenda 2030 es faci realitat.