IMPACTE DE LA CALORADA

Madrid anima els alumnes a fer-se ventalls de paper contra la calor asfixiant a les aules

El conseller d'Educació defensa que, així, els estudiants també faran "una teràpia ocupacional"

Els sindicats denuncien que joves de diverses escoles han patit vòmits, cops de calor i una lipotímia

zentauroepp38884928 madrid calor170614202638

zentauroepp38884928 madrid calor170614202638 / JJGuillen

2
Es llegeix en minuts

Que agafin un full de paper, el dobleguin diverses vegades i es fabriquin un ventall. Aquesta és la solució que ha donat aquest dimecres el conseller d'Educació de la Comunitat de Madrid, Jesús Sánchez Martos, als sindicats que li han demanat mesures per suportar l'onada de calor a les escoles. Alumnes de diversos col·legis madrilenys han patit al llarg d'aquest dimecres al matí vòmits, cops de calor i una lipotímia com a conseqüència de les altes temperatures.

Sánchez Martos ha assegurat, malgrat que les temperatures a la comunitat han arribat als 35 graus, que no creu "que hi hagi cap problema". "Es poden ventilar les aules, els nens poden portar ventalls i tenir molta hidratació a l'aula sempre", ha subratllat. 

El conseller madrileny ha arribat a desaconsellar l'aire condicionat a les aules, perquè irrita els ulls i provoca catarros, i ha recomanat que els nens portin ventalls o se'ls facin ells mateixos. A més de solucionar la calor, el ventall pot formar part d'"una teràpia ocupacional molt important per als nens", ha afirmat. "Fent-lo com el fèiem quan érem petits, doblega, doblega, doblega i ja tens el ventall", ha declarat a la Cadena SER. "No tot ho soluciona l'aire condicionat", ha dit.

PROTESTES SINDICALS

Segons ha afirmat a Europa Press la secretària general de la federació d'Ensenyament de Madrid de CCOO, Isabel Galvín, els avisos per marejos i vòmits entre els alumnes madrilenys s'han registrat en centres educatius de Rivas i Parla. Diversos alumnes d'El Escorial han patit cops de calor quan feien una classe d'educació física i al Centre Superior de Dansa d'Alcalá de Henares hi ha hagut un cas de lipotímia degut a les altes temperatures.

"Hem demanat a la Conselleria d'Educació que es regulin mesures urgents organitzatives i flexibles perquè els centres puguin donar resposta a les circumstàncies en funció de les seves característiques", ha declarat Galvín, que ha afegit que "s'han  de prendre mesures tant en persones grans com en menors".

En aquest punt, Galvín ha assegurat que ha trucat a altres organitzacions sindicals per fer una petició conjunta. "La conselleria ha de dotar els centres de manera urgent del que necessitin", ha remarcat.

La secretària considera "fonamental" que les famílies sàpiguen el risc que hi ha, i alhora ha recriminat que el Govern regional no inverteixi en infraestructures perquè els centres estiguin ben dotats en aquestes situacions. "No es tracta d'alarmar sinó de garantir el bé físic de l'alumnat i el professorat", ha rematat Galvín.

QUEIXES DURANT LA SELECTIVITAT A CATALUNYA

Notícies relacionades

També hi ha hagut queixes per la calor entre els estudiants que aquests dies fan la selectivitat a les aules de diferents universitats catalanes, pràcticament totes sense climatització. A les escoles i instituts públics catalans, els alumnes ja han deixat d'anar a classes a la tarda des del 5 de juny per evitar, entre altres coses, aquestes situacions.

Mentrestant, a Madrid, el Liceu Francès va decidir dimarts, per prevenció, suspendre les classes de la tarda per als alumnes d'educació infantil i primària, després que a les classes de dilluns i dimarts se superessin els 30 graus. El col·legi ha recomanat als pares que vagin a recollir els fills després del dinar entre les 14 i 14.30 hores.