A propòsit del cognom

El Senat rectifica i negocia que el cognom del pare deixarà de ser el preferent des d'aquest 30 de juny

3
Es llegeix en minuts

El cognom del pare deixarà de ser des d'aquest 30 de juny el preferent en la inscripció dels nadons al Registre Civil i no d'aquí un any com havia acordat el Senat. Finalment, els grups parlamentaris, a iniciativa del PP, estan negociant una nova esmena per permetre que aquest canvi entri en vigor de forma gairebé immediata, però no la resta de modificacions del Codi Civil i del Registre Civil que acompanyen aquesta normativa, que ho faran el 30 de juny del 2018.

Així ho ha confirmat a Europa Press la senadora del PP Severa González, que ha assegurat que aquest canvi en el dictamen de la ponència, ja aprovat en comissió, s'està consensuant amb la resta de grups parlamentaris perquè s'aprovi al ple d'aquest dimecres. "Ha de ser una proposta conjunta i no d'un sol grup", ha explicat aquesta senadora, que ja compta amb el vistiplau del PSOE, el grup Mixt i el PNB.

Segons González, la reforma del Registre Civil i del Codi Civil necessita més temps per portar a terme una sèrie d'adaptacions tecnològiques, informàtiques i de formació del personal, i per aquest motiu es va incloure en el dictamen una esmena del PP per ampliar el termini d'entrada en vigor. No obstant, pel que fa a l'ordre dels cognoms, aquesta senadora ha assenyalat que aquestes adaptacions ja estan a punt, i per això no veuen necessari esperar més temps.

Si bé ha assenyalat que es podia haver fet abans, ja que la reforma és del 2011, també ha explicat que l'any d'interinitat del Govern i la pròrroga pressupostària han propiciat aquest retard. No obstant, ha assegurat que el 2018 ja ha d'estar tot a punt per a l'entrada en vigor de la normativa, que ha de tornar al Congrés dels Diputats per ser aprovada de forma definitiva.

HI HAURÀ ACORD ENTRE ELS PARES

Per la seva banda, la Direcció General dels Registres i del Notariat del Ministeri de Justícia preveu que en la majoria dels casos hi haurà acord entre el pare i la mare en l'ordre dels cognoms i per tant no ocasionarà endarreriments ni més volum de feina.

"S'entén que no implicarà gran diferència pel que fa a la càrrega de feina ni provocarà dilacions ja que és de suposar l'existència d'acord entre els progenitors en la majoria dels casos", informen a Europa Press fonts del Ministeri de Justícia.

Des de l'any 2000 es permet inscriure el nen amb el cognom de la mare en primer lloc, si els pares envien una sol·licitud al jutge encarregat del Registre Civil i una declaració de mutu acord sobre el canvi en l'ordre dels cognoms. Aquest canvi afectava de la mateixa manera tots els fills de la parella. Si bé, en cas que no hi hagués consens, es donava preferència per defecte al cognom patern.

Amb l'entrada en vigor de la nova llei, desapareix l'opció per defecte i s'obliga que els pares facin constar expressament l'ordre dels cognoms a la sol·licitud d'inscripció al Registre Civil, un canvi que permet "acostar-se més a la igualtat", segons assenyala a Europa Press la lletrada Anna Salort, especialista en Dret de Família i Dret Civil d'ABA Abogadas.

SI NO EL CONSENSUEN, EL DECIDEIX UN FUNCIONARI

Si no es fa constar l'ordre, o bé els progenitors estan en desacord, transcorregut el termini de tres dies serà l'encarregat del Registre Civil qui establirà l'ordre tenint en compte l'interès superior del menor, però no posant per defecte el del pare. En aquest sentit, la lletrada Anna Salort ha explicat que és aconsellable que els pares es posin d'acord en el termini establert abans que la decisió la prengui una tercera persona.

Notícies relacionades

"A partir del 30 de juny serà obligatori fer arribar a l'encarregat del Registre Civil l'ordre en el termini de tres dies, i si no ho fas, serà l'encarregat del Registre Civil qui el decidirà", subratlla Salort, que apunta alguns dels recursos a què podria recórrer aquest encarregat per donar preferència a un cognom o a l'altre: l'ordre alfabètic, per sorteig o l'estètica, és a dir, que soni millor en combinació amb el nom.

A més, Salort ha destacat l'avantatge que ofereixen els hospitals als pares per inscriure el seu fill des d'una sala facultada de la mateixa clínica. "En el termini de 72 hores, el mateix hospital ho remet al Registre Civil i ja no hi han d'anar els pares", ha precisat.

Temes:

Senat Família