L'elecció de preferència en els cognoms paterns haurà d'esperar

Els grups al Senat pacten ajornar un any l'entrada en vigor de la reforma del Registre Civil

Des del 2000 es pot posar primer el de la mare amb acord entre els progenitors

2
Es llegeix en minuts
ÁNGELES VÁZQUEZ / PATRICIA MARTÍN / MADRID

La retirada de la preferència del cognom patern sobre el matern a l'hora d'inscriure els nadons haurà d'esperar. Almenys, un any més. La mesura, que estava previst que entrés en vigor aquest 30 de juny, s'endarrerirà fins al 2018 després que els grups al Senat hagin pactat una esmena que endarrereix un any la posada en marxa de la reforma del Registre Civil, inclosa en la modificació de la llei de jurisdicció voluntària.

El PP pretenia que l'entrada en vigor de la reforma del Registre Civil aprovada pel Govern de José Luis Rodríguez Zapatero el 2011 s'endarrerís dos anys, per tenir temps de posar en marxa els canvis, però l'acord entre els grups ho ha deixat en un any.

La reforma socialista incloïa que la gestió del registre quedés en mans dels lletrats de l'Administració de la Justícia (abans, secretaris judicials) perquè els jutges es dediquessin a la funció jurisdiccional: jutjar i dictar sentència. Durant tota la legislatura en què Mariano Rajoy va governar amb majoria absoluta es va intentar modificar el projecte de reforma i qualsevol intent va naufragar entre polèmica i polèmica. 

De la proposta socialista que s'encarreguessin dels registres els lletrats, es va passar a entregar la seva gestió als registradors de la propietat i després als mercantils. Segons les últimes manifestacions del Ministeri de Justícia, seran els secretaris judicials els que finalment es faran càrrec del servei, com proposava fa sis anys el PSOE. D'aquesta forma, Rafael Catalá pretén eliminar definitivament qualsevol dels dubtes sobre la privatització del servei que van acompanyar el mandat d'Alberto Ruiz-Gallardón al capdavant de Justícia.

EL PRÒXIM PLE

Previsiblement serà en el ple del Senat de la setmana que ve on s'aprovarà l'esmena pactada entre els grups per endarrerir l'entrada en vigor del nou registre i amb ell la de la fi de la preferència del cognom patern respecte al matern. La tramitació continuarà al Congrés. És aquí on es podria incloure alguna excepció en relació amb aspectes puntuals de la reforma, com podria ser la de la preferència dels cognoms.

Des del 2000, els progenitors poden optar pel cognom matern o el patern, sempre que hi hagi acord entre els progenitors. En cas de desacord, decideix el funcionari del registre. Si no, la preferència s'atorga al pare.  

Notícies relacionades

Inmaculada Ruz, presidenta de la secció de dret matrimonial i família de l'Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Barcelona (ICAB), va explicar que "el PP justifica aquests recurrents ajornaments en el fet que falten els mitjans tecnològics i informàtics per desenvolupar la nova llei". Desconeix el motiu, però admet que "tot ha d'estar en funcionament un cop el ciutadà accedeixi a la nova llei”, va assenyalar, segons informa Beatriz Pérez.

PROBLEMES ENTRE PARES I MARES

“És una llei que respecta la igualtat, però és possible que generi problemes, ja que exigeix un acord entre pares i mares i, si no n' hi ha, decidirà l'encarregat del registre civil sempre fent prevaler l'interès del menor. Però pot ser que hi hagi recursos a la decisió d'aquest encarregat i que hi hagi controvèrsia, però això només ho sabrem quan la llei estigui en vigor. En molts països desenvolupats el cognom del pare va davant del de la mare, i la dona fins i tot perd el seu cognom quan es casa, i assumeix el cognom del marit”, sosté Ruz.

Temes:

Igualtat