MEMÒRIA HISTÒRICA

Franco ja no domina la plaça Mayor de Salamanca

El medalló artístic amb l'efígie del dictador, retirat en compliment de la llei de memòria històrica

GRA015  SALAMANCA  09 06 2017 - Dos operarios antes de proceder hoy a la retirada de la efigie de Francisco Franco  grabada en uno de los medallones artisticos que decoran los espacios existentes entre los ochenta y ocho arcos de la Plaza Mayor de Salamanca  en cumplimiento con la Ley de Memoria Historica  EFE J M  Garcia

GRA015 SALAMANCA 09 06 2017 - Dos operarios antes de proceder hoy a la retirada de la efigie de Francisco Franco grabada en uno de los medallones artisticos que decoran los espacios existentes entre los ochenta y ocho arcos de la Plaza Mayor de Salamanca en cumplimiento con la Ley de Memoria Historica EFE J M Garcia / J M Garcia (EFE)

2
Es llegeix en minuts

El medalló artístic amb l'efígie de Francisco Franco, esculpit en un carreu de la plaça Mayor de Salamanca, ha sigut retirat a primera hora d'aquesta tarda en compliment de la llei de memòria històrica, per tancar així una presència pública ininterrompuda de vuitanta anys, des del 1937.

Un laboriós treball per tallar la pedra iniciat a les set del matí ha finalitzat amb l'extracció del carreu de pedra arenosa on Damián Villar, segons unes fonts, i Moisés Huerta, segons altres, va cisellar el 1937 l'efígie de Franco al costat de la plaça Mayor conegut com a Pavelló Reial, on s'alineen els medallons dels reis d'Espanya des d'Alfonso XI fins a Felip V.

El carreu, amb un pes aproximat de mitja tona, serà traslladat al Museu d'Art Contemporani de Salamanca Domus Artium (DA2), segons fonts municipals.

Els operaris, acompanyats per l'arquitecte responsable del projecte d'extracció i membres de la Comissió Territorial de Patrimoni de la Junta de Castella i Lleó, han realitzat i supervisat els treballs.

Situat a l'espai comprès entre dos dels 80 arcs de la plaça Mayor, ha sigut retirat sense danys a aquest monument declarat bé d'interès cultural, projectat en estil barroc per Alberto Churriguera i aixecat entre el 1729 i el 1756.

L'Ajuntament de Salamanca, que presideix com a alcalde Alfonso Fernández Mañueco (PP), compleix així amb la resolució de la Comissió de Patrimoni Cultural de la Junta de Castella i Lleó, que va considerar que el medalló no està afectat per cap de les excepcions de la llei de la memòria històrica.

AIXÍ VA SER L'OPERACIÓ

A les set del matí han sigut instal·lades tanques metàl·liques al voltant del medalló i coberta amb una lona la zona on s'han executat els treballs.

Les tasques prèvies han consistit en la neteja de les juntes que separen el carreu on figura el medalló i la resta de dovelles i carreus dels arcs on estava situat.

Amb una serra, al vell estil del picapedrer, s'ha aconseguit deixar lliures les juntes amb espai suficient per poder introduir una palanca de ferro amb proteccions per no danyar la façana del Pavelló Reial.

Notícies relacionades

Cap a les 13,30 hores, el carreu amb el medalló ha quedat lliure i un camió grua ha realitzat la resta per ser trasllat al Museu d'Art Contemporani de Salamanca Domus Artium 2002 (DA2).

El medalló de Franco ja és història, després que el 1936 s'encarregués a l'escultor Moisés de Huerta, com ha destacat l'arquitecte tècnic Jesús Maldonado, redactor del projecte de retirada, encara que en altres documents hi consta Damián Villar com el seu autor.