DIÀLEG A BARCELONA

Colau i Carmena: "Som antisistema i revolucionàries que creiem en l'amor"

Les alcaldesses de Barcelona i Madrid criden a formar una aliança internacional de ciutats per millorar el món

fcosculluela38815788 colau170609211329

fcosculluela38815788 colau170609211329 / FERRAN SENDRA

3
Es llegeix en minuts
TONI SUST / BARCELONA

Ada Colau i Manuela Carmena, les alcaldesses de Barcelona i Madrid, van protagonitzar ahir un diàleg que va servir com a acte inaugural d’una reunió de tres dies organitzada per Barcelona en Comú, amb el lema 'Fearless cities' (ciutats sense por), a la qual assisteixen representants de 150 ciutats. Però difícilment es registrarà més emotivitat 'colauera' en el que queda de 'cimera' de la que va suscitar la conversa entre les anomenades alcaldesses del canvi, que, a la plaça dels Àngels de Barcelona, davant un miler d’assistents, van parlar del que pot fer el poder local per millorar el món i de les seves experiències en aquests dos anys en el càrrec.

Colau va afirmar que el segle XXI serà de les dones i les ciutats, i va subratllar la necessitat d’una aliança internacional d’urbs per combatre en diversos fronts: a favor de la democràcia i l’acollida als refugiats, i contra el president dels EUA, Donald Trump, el feixisme i el terrorisme. «Les ciutats podem ajudar a fer que hi hagi un canvi al món».

L’alcaldessa es va llançar al definir la figura de la seva homòloga madrilenya i la seva pròpia: «Som alcaldesses antisistema, revolucionàries, que creiem en l’amor». Carmena va puntualitzar: «No som antisistema, volem un sistema millor». Centrada en Carmena, Colau va proclamar: «A Barcelona la coneixem molt bé i l’estimem un munt. Barcelona i Madrid estan més agermanades des que hi és ella». I va prosseguir ampliant l’elogi a alguns espanyols: «A Espanya hi ha molta gent bona que no és del PP i que defensa els drets de Catalunya».

I l’al·ludida va correspondre als elogis: «Tenim molta sort de tenir dones al capdavant de Barcelona i Madrid, més la conec, més l’estimo (a Colau)». Totes dues van fer una crida a combatre la por en tots els aspectes: la pèrdua de la feina, de la casa, els atemptats terroristes. «Madrid és una ciutat sense por», va dir Carmena, que va subratllar que això és així malgrat la memòria dels atemptats de l’11-M. Colau va recórrer a la seva experiència com a portaveu de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) per recordar com els desnonats van passar de ser assenyalats com a culpables de la crisi i com després es van ajuntar per buscar junts solucions.

En la xerrada, van recordar com es va rebre les seves arribades als ajuntaments, amb advertències alarmistes que s’acostava el desastre. I Colau va donar per fet que els resultats són bons: «Vivim un moment excepcional. S’han reduït el deute i la corrupció». També va explicar que no totes les jornades són una festa: «Hi ha dies que ens sentim extremadament sols. Dies que són durs i difícils».

També es va parlar molt dels refugiats, i de la falta de competències per a l’acollida, per recordar que la culpa que amb prou feines n’hagin arribat és dels estats, descrits per Colau com «molt lents i burocràtics, i amb una competitivitat entre ells que porta cap a la paràlisi». En contrast, va afegir, les ciutats treballen en xarxa i busquen solucions. L’alcaldessa de Barcelona va dir que la fa «posar vermella» que la felicitin per la mobilització del consistori en el seu esforç per acollir els que fugen de conflictes, i Carmena es va sentir cridada a dir: «Jo també et felicito. Madrid et va seguir».

TRUMP NO, CORBYN SÍ

Notícies relacionades

De la mateixa manera que Donald Trump va rebre crítiques a dojo, el candidat laborista britànic, Jeremy Corbyn, va ser elogiat per totes dues. Colau va celebrar el seu resultat, i Carmena va celebrar els seus cabells blancs: «Em dona bon rotllo que sigui un senyor gran».  

En definitiva, la plaça dels Àngels va ser escenari d’un dels actes de partit més rellevants de Barcelona en Comú, un acte de partit que governa. En el context de tanta eufòria 'comuna' va passar una cosa absolutament inhabitual però previsible. Al principi, juntament amb el públic, dos col·lectius mostraven la seva protesta. Eren de la Marea pensionista i dels afectats per l’amiant. Van deixar pujar un d’ells a l’escenari abans que ho fessin Colau i Carmena. I l’home va voler aclarir els termes de la situació: «No venim a protestar contra l’Ajuntament de Barcelona, volem demanar el suport dels ajuntaments per a la nostra lluita».