PROPOSTA LEGISLATIVA EN MARXA

Austràlia prohibirà als pederastes sortir del país per turisme

Una llei intentarà frenar l'abús de nens a l'estranger per part de criminals fitxats

La meitat dels depredadors sexuals que van viatjar el 2016 van optar pel Sud-est Asiàtic

zentauroepp32974562 australia pederastas170605191804

zentauroepp32974562 australia pederastas170605191804 / DAVID GRAY

3
Es llegeix en minuts
ADRIÁN FONCILLAS / PEQUÍN

Els pederastes australians se’ls ha acabat el turisme. Canberra ultima la mesura més radical i audaç contra l’abús infantil per evitar els crims sexuals dels seus nacionals al Sud-est Asiàtic. Casos com el del septuagenari Robert Andrew Fiddes, condemnat a 15 anys a Indonèsia per abusar d’11 nenes, ja havien avergonyit cíclicament un país especialment sensibilitzat. El cas de Peter Scully va anar més lluny: està sent jutjat a les Filipines per vendre gravacions on violava, torturava i matava nenes.

No hi ha precedents d’una iniciativa que començarà a tramitar-se aviat al Parlament i que podria tornar aquest debat ètic sobre la frontera entre la protecció dels menors i els drets dels que ja han pagat el seu deute social. Les tèbies veus discordants des que la mesura fos anunciada la setmana passada anticipen la seva aprovació. Austràlia ja va aprovar una llei que castiga amb penes de fins a 25 anys de presó els que cometen delictes d’abús sexual a l’estranger.

SENSE PASSAPORT / «Hi ha una preocupació creixent als països del nostre entorn pel nombre de condemnats per abús infantil a Austràlia involucrats en el turisme sexual», ha justificat Julie Bishop, ministra d’Afers Estrangers. La llei forçarà l’entrega immediata del passaport dels prop de 20.000 condemnats que continuen sota supervisió. Gairebé 800 d’ells van viatjar a l’estranger l’any passat i un terç va ignorar la sol·licitud del permís, segons dades oficials.

Canberra calcula que cada any se sumaran 2.500 nous noms a la llista. El càstig serà perpetu per a 3.200 pederastes amb delictes especialment seriosos. La resta podrà sol·licitar la revocació després d’un període de prova d’uns quants anys en què hauran d’estar localitzables. També es contemplen excepcions per als condemnats que necessitin viatjar per negocis o assumptes familiars o que hagin de tornar a Austràlia després de l’expiració dels seus visats.

La mesura és un triomf personal de Deryn Hinch, senador independent i víctima d’abusos durant la seva infantesa. Hinch, que ha participat en la redacció d’aquesta llei, ha sigut empresonat en un parell d’ocasions per identificar els pederastes des de la ràdio malgrat que la justícia l’hi havia prohibit. «Quan violes un nen perds alguns dels teus drets civils», ha dit Hinch. Rachel Griffiths, actriu i tenaç defensora de la infància, ha subratllat la insensatesa d’una llei que prohibeix sortir del país als ciutadans en bancarrota i permet que els pedòfils es passegin pels destins de turisme sexual.

POBRESA I CORRUPCIÓ / La meitat dels pederastes australians que van sortir a l’estranger l’any 2016 van optar pel Sud-est Asiàtic. La zona, que ofereix preus baixos, platges paradisíaques i deliciosa gastronomia per al turista comú, afegeix avantatges objectius per al depredador sexual. La pobresa i la corrupció aigualeixen sovint el compliment de lleis millorables. L’eficaç lluita a Tailàndia ha empès els pederastes cap a les veïnes Laos, Vietnam i Cambodja. Fa tot just una dècada no costava veure parelles sospitoses a la ribera de Phnom Penh.

Notícies relacionades

L’abaratiment del turisme, internet i la privacitat que permeten les vivendes privades llogades davant els tradicionals hotels expliquen el fracàs de governs i oenagés, segons l’organització per a la protecció de la infància EPCAT. «Malgrat 20 anys de treball intens, l’explotació infantil per part de turistes s’ha expandit per tot el món», deia un informe de l’any passat.

L’organització també feia una crida a superar el clixé del pederasta com un home blanc, occidental i ric. Avui ja hi caben tota mena de perfils. Les possibilitats de ser arrestats, acusats i condemnats continuen sent escasses perquè els pederastes elegeixen països amb legislacions febles que afavoreixen la impunitat.