¿Quins són els principals riscos i problemes a internet?

El perill que el nen sigui enganyat és el principal temor dels pares amb les xarxes socials

zentauroepp17523377 madrid 11 11 2011 macro para reportaje sobre pederastia  b c170602212516

zentauroepp17523377 madrid 11 11 2011 macro para reportaje sobre pederastia b c170602212516

2
Es llegeix en minuts
Carmen Jané
Carmen Jané

Redactora

Especialista en Periodista especialitzada en tecnologia, continguts digitals i elearning. Escric des de Última Hora.

ver +
María Jesús Ibáñez
María Jesús Ibáñez

Periodista

ver +

«Abans pensaves que el teu fill estava segur a casa, i temiespel queli podia passar al carrer. Ara no saps què fer perquè el perill pot venir de la pantalla mentre està assegut davant teu», afirma Xavier J., pare de tres fills. Els riscos d’internet són per a tothom, nens i grans, però com menys maduresa hi ha, existeixen més possibilitats d’engany o de no pensar en les conseqüències dels actes que porten a terme, tant en la seva intimitat com en la dels altres.

Els temors que expressen  els pares sobre internet en les enquestes no són ni els virus informàtics ni el malware sinó, segons assegura el Ministeri de l’Interior, que siguin enganyats per estranys, que es puguin cometre delictes contra els seus fills, que siguin vexats per altres nens o que accedeixin a continguts inapropiats. 

No són pors infundades. Segons la memòria de la fiscalia general de l’Estat per al 2016, els delictes per possessió de pornografia infantil van augmentar el 2015 més del 33% respecte a l’any anterior (767 casos) i van créixer un 63% els delictes d’assetjament a menors (grooming), fins a 98 casos, amb petició de fotos o vídeos compromesos o gravacions sense que la víctima se n’adoni. I la percepció és que les xifres augmenten.

El telèfon mòbil s’ha convertit en l’instrument principal de l’assetjament gràcies a la facilitat per enviar missatges, a la «potencialitat invasiva d’aquestes tecnologies» i a la seva capacitat per mantenir-la en el temps, alerten els fiscals. 

L’alarma sobre els riscos a internet, amb xerrades als col·legis a càrrec de professors i cossos policials, la insistència de les administracions que promouen continguts educatius, els canvis legislatius per endurir les penes i la repercussió mediàtica de les detencions de pederastes, han provocat també que els menors es prenguin seriosament qüestions com la seguretat informàtica i la privacitat, i siguin cada vegada més conscients a l’hora de donar dades personals o d’instal·lar programes. 

Notícies relacionades

A les noies, a més, se les adoctrina especialment, segons l’estudi Net Children Go Mobile, de la Universitat del País Basc i Red.es. I elles han tingut més interès en les precaucions de seguretat informàtica. Al llarg dels últims sis anys, han après com «bloquejar persones» (16 punts més que els nois), esborrar l’historial de navegació (13 punts) i configurar la seva privacitat en una xarxa social (5 punts). 

Això no implica que, en general, s’hagin abandonat pràctiques considerades de risc a internet. Almenys el 10% dels nois asseguren haver parlat a través d’internet amb persones que no tenen relació amb el seu món real. On més ha passat ha sigut en els jocs on line (un 24% dels menors ho han fet) però un 8% ho ha fet també per WhatsApp i el 13% a les xarxes socials.