ACUSACIÓ POLÈMICA

Un noi serà jutjat per superposar la seva cara en la imatge d'un crist

El fiscal demana que s'imposi una multa a un jove de Jaén per un "delicte contra els sentiments religiosos"

En cas de no poder pagar la sanció, l'acusador públic reclama que vagi 180 dies a la presó

 

 

2
Es llegeix en minuts
JULIA CAMACHO / SEVILLA

La broma li pot sortir cara a Daniel Cristian Serrano, denunciat per penjar al seu compte d’Instagram un fotomuntatge d’un Crist Desposseït de Jaén en què havia substituït la cara de la imatge religiosa per la seva pròpia cara. El noi, de 23 anys, diu que era un joc amb uns amics i que no va voler molestar ningú, però l’Hermandad de la Amargura, propietària de la imatge religiosa, entén que ofèn molts confrares de la ciutat. La fiscalia comparteix aquesta tesi i li demana una multa de 2.160 euros, i en cas que no la pugui pagar, 180 dies de privació de llibertat en concepte de responsabilitat civil subsidiària.

El muntatge fotogràfic, on s’aprecia la cara del noi amb un cèrcol al nas en comptes de la cara del Crist i que després va ser esborrat, va aparèixer a la xarxa social de Daniel el 25 d’abril de l’any passat acompanyada del text «Sobren les paraules, la cara ho diu tot, makiaveli soc el teu déu». El jove es justifica en el fet que estava amb uns amics jogant amb les aplicacions de fotos del mòbil, que un d’ells era a més a més membre de la germandat i que només van voler fer referència al famós raper Tupac Shakur, mort el 1996 i conegut precisament com a Makaveli.

La broma va quedar allà, juntament amb altres fotomuntatges de famosos que el jove, desocupat i raper aficionat, acostuma a pujar a la xarxa. No obstant, la confraria religiosa va descobrir la imatge i va instar el jove a retirar el muntatge fins en dues ocasions, segons ha publicat el Diario de Jaén. Després de no aconseguir-ho, van aprovar demanar-l’hi per via judicial.

Després d’un any d’investigació, durant el qual la família s’ha sentit aclaparada i fins i tot ha necessitat atenció mèdica per la repercussió de la notícia, el jutge instructor ha conclòs que la publicació podria ser constitutiva d’un delicte contra els sentiments religiosos i ha obert judici oral contra el jove.

«MENYSPREU I MOFA»

Els delictes contra els sentiments religiosos que s’instrueixen als jutjats s’han duplicat en l’últim any, segons les dades de la Fiscalia General de l’Estat donats a conèixer fa uns dies. En aquest cas, el fiscal, que és qui demana la multa, retreu que el fotomuntatge es va realitzar i es va difondre amb «manifest menyspreu i mofa envers la confraria i amb el propòsit d’ofendre els sentiments religiosos dels seus membres».

Notícies relacionades

I reclama al noi, desocupat, una multa de 2.160 euros per entendre que «va portar a terme una vergonyosa manipulació de la cara de la imatge, fent-hi figurar la seva pròpia cara i fotografia», prossegueix l’escrit, que no dubta a qualificar la difusió de la imatge com a «escarni».

Daniel, per la seva part, assegura que no va ser mai intenció seva «ofendre la confraria ni ningú», i en declaracions al diari afirma que si hagués sabut l’enrenou que provocaria no ho hauria fet. No obstant, retreu el «linxament públic» al qual s’ha vist sotmès per l’actitud de la confraria i defensa la seva «llibertat d’expressió».