IGUALTAT

El cognom del pare deixa de tenir preferència a Espanya des del 30 de juny

Desapareix l'opció per defecte i els progenitors hauran de fer constar expressament l'ordre

 

  / JULIO CARBÓ

2
Es llegeix en minuts

El cognom patern ja no prevaldrà a partir del 30 de juny, quan entra en vigor la reforma del Registre Civil, a l'hora d'inscriure un fill acabat de néixer i els pares s'hauran de posar d'acord en l'ordre dels cognoms.

La Direcció General dels Registres i del Notariat del Ministeri de Justícia preveu que en la majoria dels casos hi haurà acord entre el pare i la mare i per tant no ocasionarà endarreriments ni més volum de treball.

"S'entén que no implicarà gaire diferència pel que fa a la càrrega de feina ni provocarà dilacions, ja que se suposa que hi ha acord entre els progenitors en la majoria dels casos", informen a Europa Press fonts del Ministeri de Justícia.

Des de l'any 2000 es permet inscriure el nen amb el cognom de la mare en primer lloc, si els pares envien una sol·licitud al jutge encarregat del Registre Civil i una declaració de mutu acord sobre el canvi en l'ordre dels cognoms. Aquest canvi afectava igual tots els fills de la parella. Si bé, en cas que no hi hagués consens, es donava preferència per defecte al cognom patern.

Amb l'entrada en vigor de la nova llei, desapareix l'opció per defecte i s'obliga que els pares facin constar expressament l'ordre dels cognoms en la sol·licitud d'inscripció al Registre Civil, un canvi que permet "acostar-se més a la igualtat", segons assenyala la lletrada Anna Salort, especialista en dret de família i dret civil d'ABA Abogadas.

POSAR-SE D'ACORD

Si no es fa constar l'ordre, o bé els progenitors estan en desacord, transcorregut el termini de tres dies serà el mateix encarregat del Registre Civil qui establirà aquest ordre atenent a l'interès superior del menor, però no posant per defecte el del pare. En aquest sentit, la lletrada Anna Salort ha explicat que és aconsellable que els pares es posin d'acord en el termini establert abans que la decisió la prengui una tercera persona.

"A partir del 30 de juny serà obligatori remetre a l'encarregat del Registre Civil l'ordre en el termini de tres dies, i si no ho fas, serà l'encarregat del Registre Civil qui ho decidirà", subratlla Salort, que apunta alguns dels recursos a què podria recórrer aquest encarregat per donar preferència a un cognom o un altre: l'ordre alfabètic, per sorteig o l'estètica, és a dir, que soni millor en combinació amb el nom.

A més, Salort ha destacat l'avantatge que ofereixen els hospitals als pares per inscriure el seu fill des d'una sala facultada de la mateixa clínica. "En el termini de 48 hores, el mateix hospital ho remet al Registre Civil i els pares ja no hi han d'anar", ha precisat.

EN ALTRES PAÏSOS ES PERD EL DE LA MARE

Salort recorda que, a diferència d'Espanya, on sempre s'han conservat els dos cognoms dels progenitors, en altres països solen conservar només un cognom, com als EUA o al Regne Unit, on es perd el de la mare.

Notícies relacionades

Per una altra part, indica que a l'arribar a la majoria d'edat, ja no és necessari un acord entre els pares i la persona pot decidir canviar l'ordre dels seus cognoms segons la seva única i exclusiva voluntat, cosa que pot fer que els germans tinguin un ordre de cognoms diferent.

A més, la llei ofereix la possibilitat de canviar noms i cognoms, de tal manera que es pot establir l'ús dels cognoms dels dos pares com a primer cognom compost amb el fi d'evitar la desaparició d'un cognom espanyol, o bé perquè no sigui tan comú. També preveu la possibilitat de canvi del cognom quan sigui contrari al decòrum o ocasioni greus inconvenients.