Atemorits pel seu fill malalt

Una parella denuncia que el seu fill, que pateix una discapacitat psíquica i els ha amenaçat de mort, no aconsegueix plaça en cap centre públic especialitzat

zentauroepp38601281 masnou170526173553

zentauroepp38601281 masnou170526173553 / Nuria Puentes

3
Es llegeix en minuts
PAULA MORI / EL MASNOU

«Frases com ‘et mataré, fill de puta’ ja han passat a ser habituals a casa», explica Juan Sánchez Gutiérrez. El seu fill, Juan, de 35 anys, va néixer amb un retard mental sever i té diagnosticada una discapacitat del 83%. Fa cinc mesos que la situació a casa d’aquesta família s’ha tornat insostenible pels brots i episodis violents que pateix el malalt. En l’últim incident, que va tenir lloc dijous passat, Juan va intentar matar el seu pare amenaçant-lo amb un ganivet.

«Els brots d’agressivitat han sigut habituals a la primavera i a la tardor, però eren controlats», explica Antonia, la parella del pare, que viu amb ell i el seu fill des que aquest tenia 5 anys. Fa cinc mesos que la seva agressivitat va augmentar. Els brots eren diaris i va arribar a pegar els companys del centre ocupacional. Una violència que va fer que els monitors demanessin als pares que no l’hi portessin més.  

Amenaces amb ganivet

La situació va explotar dijous passat. «Estàvem esmorzant i ell ja havia acabat el seu menjar, però va agafar una pasta més i anava a agafar el pot de Cola Cao, llavors jo l’hi vaig prendre», explica el seu pare. Això va ser el detonant. Juan fill va anar contra Antonia mentre cridava: «T’escanyaré», però el pare va aconseguir parar-lo. En aquell moment, Juan es va girar cap al seu progenitor i li va dir: «I a tu et mataré». Tot seguit va agafar un ganivet i el va amenaçar. El pare va poder reduir-lo i la parella va trucar al 112 i als Mossos.

Després de l’incident, Juan va ser traslladat a la unitat psiquiàtrica de l’Hospital de Mataró, on es troba ingressat, malgrat que al cap de dos dies de l’ingrés els metges van pretendre donar-li l’alta. «A casa no ens podem fer càrrec d’ell en l’estat d’agressivitat en què es troba. Tenim por», afirmen els seus pares. «Jo no em puc quedar sola amb ell. Li dona un episodi i em mata», afirma Antonia.

Juan i la seva família fa temps que esperen una plaça perquè el seu fill pugui ingressar en una Unitat d’Hospitalització Especialitzada en Discapacitat Intel·lectual (UHEDI), els únics centres on es pot tractar la seva patologia i treballar per a la seva rehabilitació. El problema és que només hi ha quatre centres a tot Catalunya i únicament tenen capacitat per a 12 pacients.

Els metges han derivat Juan a la UHEDI de Salt (Gironès), però no hi pot ingressar perquè estan totes les places ocupades. La família està «desesperada» per la situació i ningú els dona una solució, ni els metges ni la Generalitat. «Estem en un punt en què ja no sabem què més fer. Vam començar a trucar a portes i totes estan tancades. La resposta sempre és la mateixa: no hi ha places», expliquen.

La família es va posar en contacte amb la Conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies, però no han aconseguit cap solució al problema. El seu metge de capçalera i el metge que l’ha portat sempre van enviar un informe cada un a la Generalitat en què informaven de la situació del pacient. Des del centre ocupacional també han fet saber a la conselleria les circumstàncies que està passant Juan. «Si tingués diners, ja faria mesos que l’hauria portat a una clínica privada, però en la nostra situació no ens podem permetre pagar la quantitat mensual que et demanen en aquests centres», afirma el pare, que treballa al bar del camp de futbol del Masnou.

Sense perdre l’esperança

Notícies relacionades

Després de molta insistència, Afers Socials i l’Hospital de Mataró han acceptat intentar buscar-los una solució provisional i estudien enviar Juan a una clínica d’Arenys de Munt fins que aconsegueixin una plaça a la UHEDI de Salt, diuen els pares. A la clínica d’Arenys no tracten la seva patologia, però almenys aconseguirien pal·liar el problema momentàniament. «Mentre no estigui a la UHEDI, no rebrà el tractament que necessita. Ara simplement li donen molta medicació per estabilitzar-lo i que no estigui tan agressiu. Si continua prenent 23 pastilles diàries, corre el risc que li doni un infart», explica el pare.

La conselleria ha manifestat que és conscient que s’ha de «millorar la resposta conjunta a l’atenció de persones amb discapacitats intel·lectuals i trastorns mentals». Afirma, en aquest sentit, que està treballant per «augmentar les places de les UHEDI». Un projecte que espera fer realitat a començament de l’any 2018.