Va ser DETINGUT DIJOUS

Acusat un empresari de l'incendi de l'abocador il·legal de Seseña

El jutge el deixa en llibertat amb càrrecs després de prendre-li declaració

dcaminal33863072 gra036  sese a  toledo   13 05 2016   vista del in160513112341

dcaminal33863072 gra036 sese a toledo 13 05 2016 vista del in160513112341 / Ismael Herrero

2
Es llegeix en minuts

El jutge d’Instrucció número 7 de Valdemoro va deixar ahir en llibertat amb càrrecs l’empresari detingut dijous com a presumpte autor de l’incendi que es va produir fa un any en un abocador il·legal de pneumàtics ubicat a Seseña, un foc que va arrasar 100.000 tones de rodes que s’hi amuntegaven sense cap mena de control. Durant la seva declaració, l’arrestat, Javier M. P., va negar els fets que se li imputen, igual que va fer el dia anterior en l’interrogatori portat a terme per agents del Seprona de la Guàrdia Civil. Després de la seva declaració se li va imputar un delicte contra el medi ambient i un altre d’incendi. Hi ha dues persones investigades més en la causa.

    

L’advocat defensor de Javier M. P. va explicar al final de la declaració que es tracta d’un empresari d’hostaleria que té un restaurant, encara que «sembla que en el passat també va tenir relació amb el reciclatge de pneumàtics». El lletrat va precisar que la Guàrdia Civil «especula amb el fet que ell, com a empresari, podria tenir interessos comercials que aquell parc (de pneumàtics) de Seseña es cremés». També va explicar que hi ha fonts «que poden relacionar-lo dies o hores abans amb el lloc dels fets», encara que va subratllar que es tracta d’una distància «d’1,5 o 2 quilòmetres, no al mateix parc de rodes».

    

Un foc que va durar 20 dies i que va omplir la zona de contaminants

L’incendi de Seseña (Toledo) es va iniciar el 13 de maig del 2016 en una parcel·la situada a prop de la urbanització construïda per l’empresari El Pocero. El sinistre va cremar 88.000 tones de pneumàtics de les 100.000 que s’havien acumulat en aquest abocador il·legal des de finals dels anys 90 del segle passat. El foc va trigar 20 dies a extingir-se. Després de l’incendi, les anàlisis de la zona van revelar que hi havia nivells molt alts de contaminants amb substàncies cancerígenes, sobretot d’un hidrocarbur anomenat benzo(a)pirè, que l’OMS classifica com un carcinogen de tipus 1 (el més alt) per als humans.

Segons la versió de l’advocat, l’acusat ha negat «rotundament» els fets i ha «justificat perfectament per què estava present aquelles hores o aquells dies a la rodalia», i les pròximes hores aportarà documents en aquest sentit. El seu defensor també va aclarir que es tracta d’un procediment «complex» que ja s’allarga més d’un any i el secret de sumari del qual s’ha mantingut fins ahir, quan les parts van poder tenir accés al que s’ha investigat.

ÀRDUA INVESTIGACIÓ

Durant tot aquest temps, la jutge ha dirigit una àrdua investigació per mirar d’aclarir qui va calar foc a les rodes aquella matinada del mes de maig i va causar un incendi que va trigar 20 dies a ser extingit. La Guàrdia Civil, que des del primer moment va donar per fet que l’incendi va ser intencionat (hi va haver quatre focus), va centrar les seves indagacions en els empresaris i transportistes relacionats amb l’abocador. Les indagacions es van enfocar també a determinar qui eren els ocupants d’un vehicle captat per unes càmeres de seguretat molt a prop de la parcel·la on es va originar el foc.

Notícies relacionades

    

En aquest context, la jutge va demanar a diverses companyies telefòniques dades sobre el trànsit de trucades i missatges des de la zona la nit de l’incendi i les dues nits anteriors.